Pencil Tool

Vill du rita på fri hand istället för att klicka dig fram, så kan du använda dig av Pencil Tool. Med den ritar du en öppen bana som består av flera noder. Antingen Sharp nodes, eller Smooth nodes beroende på hur du ritar banan.

Tycker du att banan du ritar ser lite kantig ut. Då kan du aktivera stabilisering i Context Toolbar. Knappen heter Stabiliser. Nu blir alla drag du gör med verktyget kontrollerade och jämna.

Tittar du närmre på banorna ser du att färre noder har placerats ut på banansom har Stabiliser på. Banorna blir då lättare att justera om behovet skulle finnas.

Banan ser också ut att ha ritats med mer säkerhet och förtroende, vilket får många att tycka att det ser mer proffsigt ut.

Det finns två typer utav stabilisering som du kan välja i Context Toolbar. Ena heter Rope mode, och den andra heter Window mode.

Rope mode är om du vill ha stabilisering, men ändå kunna göra kanter och hörn.

Medan Window mode ger dig jämna och fina kurvor. Med Window mode får du inte lika vassa hörn.

Tycker du stödlinjen är för kort, och att banorna som du ritar fortfarande blir kantiga. Då kan stödlinjen förlängas i fältet Window. Du fyller i ett tal i fältet. Eller så klickar du på triangeln och drar i skjutreglaget tills du är nöjd. Stödlinjen blir längre ju högre tal du väljer, och banorna du ritar blir mycket jämnare och mjukare.

Som tidigare, finns samma funktioner när du håller ned Cmd. Du kan justera eller ta bort noder om du vill. Du kan också hoppa bland många olika banor eller skapa nya.

Pencil Tool är svår att använda med en mus, men med stabilisering aktiverad blir den lite mer hanterbar. Den funkar bäst när du ansluter en ritplatta, och ritar dina banor med en penna. Har du inte tillgång till det är det inte nödvändigt. Men, det underlättar när du ska illustrera på en dator.