Fliken färg

Under fliken Färg finns fyra guider, Lomo-kameraeffekt och Mättad filmeffekt är två guider som är helt automatiska, så dessa kan du testa själv om du vill, jag visar de två andra.

Förbättra färger använder du för att justera färgerna i bilden, resultatet av Autofunktionen varierarfrån riktigt bra till riktigt dåligt, eller ingen effekt alls, som med vissa automatiska verktyg får du klicka och hoppas.

Nja, här tycker jag att det bara blev en liten förändring men inte nån förbättring, jag återställer den.

Nyans ändrar nyanserna i bilden, det vi i vardagligt tal kallar för färg, rött, blått, gult, grönt, det kallas i Photoshop Elements för Nyans. Titta på jackan! En dragning i reglaget ändrar färg på jackan till orange, grön,

eller åt andra hållet till blå. Problemet är ju att allt annat i bilden <i>också</i> ändrar färg, kan det här vara användbart för nånting? Jag återställer. Mättnad är hur <i>mycket</i> färg det finns, skillnad mellan knallröd och blekröd, mellan illgrönt och grågrönt. Dra åt höger så ökar du mängden färg, du ökar alltså färgmättnaden, drar du åt vänster så minskar färgmängden.

Ljushet använder jag väldigt sällan.

dessa ser då lätt smutsiga ut. Vill du justera ljushet är det bättre att du använder Nivåer eller Ljus.

Men, kommer du ihåg verktyget Snabbmarkering i förra kapitlet? Det som gör att du kan markera en viss del av bilden och bara justera den? Det funkar också i Guidad redigering. Jag avbryter här.

Jag öppnar bilden i Snabbredigeringen istället,

tar en Snabbmarkering,

markerar jackan och går till Guidad redigering och Förbättra färg, och markeringen är fortfarande med till den Guidade redigeringen.

så blir det här verktyget plötsligt riktigt bra.

Guiden Ta bort färgskiftning använder du för att justeraen bild som har fel färg i hela bilden. Det här är en bild som är tagen i enindustrilokal med lite annorlunda belysning och kameran har intelyckats justera färgen så bra och då gör du så här: Klicka på knappen Välj färgskiftning och sen klickar du på en yta i bildensom ska vara grå, du kan behöva klicka på några olika ställen innan du hittar rätt.

Det där ser bra ut, här funkar det riktigt bra! Det här är en funktion som ibland är lysande bra, men problemet är att dualltså måste klicka på en yta i bilden som ska vara grå, och det finns ju inte i riktigt alla motiv.