Guidad redigering

Du går till Guidad redigering genom att helt enkelt klicka på Guidad i överkanten. Den består av sex flikar och det finns många olika guider under varje flik. Några av dem är automatiska, du bara klickar så händer det, några är samma, eller nästan samma, som i Snabbredigering, och några är tydligt självinstruerande med symboler och enkla informationstexter, så att du lätt kan testa dem själv. Jag kommer bara gå igen en eller två guider under varje flik, och har valt de som kan behöva förklaras eller de som jag tycker är bäst.

Här i översikten kan du se hur guiden påverkar din bild, och för att kunna öppna en guide måste du ha en bild öppen.

Gemensamt för alla olika guider är att du har instruktionstexter till höger somsteg för steg guidar dig genom vad du kan göra. Om du vill ångra dig kan du klicka på Återställ eller Avbryt. Återställ återställer inställningarna och Avbryt nollställer <i>och</i> tar dig tillbakatill översikten. När du är klar med guiden klickar du på Nästaoch sen väljer du om du vill fortsätta redigera eller spara bilden. Den guide som är öppen nu heter Intensitet och Kontrast, den liknar Exponering i Snabbredigeringen, men den behåller detaljer i de ljusa delarna mycket bättre.

Jag ska dra i Intensitet lite åt höger och då ser du att bilden blir ljusare, men, de ljusa delarna av krokusarna tappar inte detaljer. Du kan sänka Kontrasten lite grann för då behåller du detaljerna i deljusaste partierna ännu bättre.

Korrigera hudton är ett smidigt sätt att korrigera ansiktsfärger som harblivit lite för röda eller lite för gula. Zooma in och läs sen instruktionerna:

Jag ska zooma ut så att du ser hela bilden ochsen tittar vi på hur den såg ut före,

och sen efter. Som du ser påverkar den här guiden färgen i hela bilden, alltså inte bara hudtoner.

Här finns en guide som heter Ändra storlek på ditt foto, jag ska inte öppna den för den här guiden har några så pass allvarliga brister, så jag föreslår att du låter bli den. Om du vill ändra storlek på en bild är det bättre att göra det i Expertredigeringen

Till sist en guide som heter Vinjetteffekt,

en väldigt enkel men väldigt användbar funktion, och det den gör är att den mörkar ner kanterna på din bild, eller ljusar upp. Det kan låta banalt men det är effektivt, och det här är en funktion som <i>jag</i> ofta använder. Här väljer du om hörnen ska bli mörkare eller ljusare.

Med reglaget för Intensitet väljer du hur <i>mycket</i> nermörkningen ska vara, ett lågt värde ger ingen effekt och ett högt värde ger väldigt mycket effekt, och jag tycker att vinjetten ska vara så pass svag attman inte lägger märke till den, den ska bara framhäva delarna i mitten.

Klicka på knappen Förfina form om du vill ändra effekten. Ludd gör kanten på vinjetten mjukare, och Rundhet anger hur långt in i bilden effekten ska gå. Dra det här reglaget åt vänster om du vill att vinjetten ska krypa längre in i bildenoch dra den åt höger om du vill att nermörkningen bara ska vara ute i hörnen. Jag har märkt att ibland när jag drar mycket i Rundhet så kan detbli lite fula effekter, lite kanter, och då behöver jag lägga på Ludd för att vinjetten ska bli snygg.

Nu måste jag ju visa hur den här bilden såg ut från början, så jag klickar på Nästa och Visa före, och Visa efter, inte så mycket nermörkning så att man tänker på det, men ser du hur mycket bättre blicken leds till geväret och tavlan. Som du såg så går det också att göra en vit vinjett, jag använder det inte särskilt ofta, men till ett porträtt kan det vara väldigt snyggt.