Fotografera flatlay

Lär dig fotografera dina motiv uppifrån

Fotografera ditt motiv rakt uppifrån. Det kan väl bara bli platt, rörigt, tråkigt eller... alldeles underbart? Välkommen till en kurs om att fotografera flatlay.

När du skapar en flatlay tittar du rakt ner på det som du fotograferar och har alltså ett fågelperspektiv. Du lägger det du ska fotografera på en bakgrund och tänker på ljus och skuggor. Även linjer, mönster och former påverkar din bild. Oavsett om du vill fotografera produktbilder eller vill skapa vackra flatlays för kreativitetens skull så kommer du kunna skapa stilrena och genomtänkta bilder som sticker ut.

Utmaningen i att fotografera rakt ovanifrån

Utmaningen i att fotografera flatlay är att få motivet att kännas levande och harmonierar med ljus, komposition och färger. Eva visar hur du bygger upp din lilla fotohörna för att få koll på ljuset. Du får också lära dig tekniker för själva fotograferingen så att din bild verkligen blir tagen rakt uppifrån. Kursen ger dig verktygen så att du slipper hålla på i en evighet och ändå inte blir nöjd med dina bilder.

Vilken känsla vill du skapa i din flatlay?

Det är roligt och kreativt att skapa flatlay. Att få pyssla med kompositionen, ljuset och skapa något vackert av ditt motiv. Oavsett om du fotograferar hantverk, bakverk, smycken eller något helt annat. Med kunskaper om ljus, skuggor, färger och former kommer du kunna skapa just den känsla du vill ha i din flatlay. Bara genom att ändra bakgrund, eller flytta runt saker kan du helt ändra stämning i en och samma bild. Små ändringar kan ge stora resultat i bilden.

Om kursen Fotografera flatlay

Tillsammans med fotografen Eva Sjöberg kommer du lära dig att skapa och fotografera flatlay. Du behöver ingen avancerad utrustning utan mobilkameran är nästan att föredra.

Eva lär dig:

  • Tekniker för att fotografera en flatlay rakt uppifrån
  • Hur du bygger upp en egen flatlaystudio och vilken utrustning som är bra att ha
  • Hur du använder det naturliga ljuset
  • Olika bakgrunder till ditt motiv
  • Hur du styr kompositionen och känslan med bland annat färg, former och negativt utrymme
  • Hur arbetsflödet kan se ut när du skapar din flatlay

Efter kursen kommer du att kunna skapa din egen flatlay från start till mål, och framför allt kommer du ha roligt!

Om Eva Sjöberg

Eva är författare och fotograf som gärna fotar flatlay och vackra miljöer. Hon är en lugn och varm lärare som vill uppmuntra dig att testa din egen väg framåt.

  • Undertextad
  • 22 avsnitt
  • 36m
  • Släpptes Mars 2022
Eva Sjöberg

Eva Sjöberg är författare, fotograf och lärare. Hon vill inspirera dig och väcka glädje för att fotografera.Läs mer om Eva