Fotografera med stativ

Skapa nya fotomöjligheter med kameran på stativ

Stativ är ju inte så intressanta. Men bilderna du kan ta med bra stativteknik är det. Ett fotostativ öppnar möjligheterna att fota astrobilder, mjukt flödande vatten, interiörbilder, selfies, panorama, ljusmålning - ja, stativet är fantastiskt! Men, det hjälper inte om du köper ett fint stativ, om du inte hanterar det rätt.

Undvik de vanligaste källorna till oskarpa bilder

Oskarp bild? Igen? Ett stativ hjälper dig att få riktigt skarpa bilder även i svåra situationer. För att lyckas behöver du veta hur du får stativet att stå stabilt, vilket stativ som passar just ditt behov och hur du undviker vibrationer. Detta, och många fler värdefulla tips lär David dig i denna kurs om hur du fotograferar smart med stativ.

Få koll på de olika stativtyperna

Ska du välja kolfiberstativ eller kanske ett i aluminum? Och funkar kulledshuvud eller ska du välja ett trevägs? Och hur högt behöver stativet vara? Inte konstigt om du känner dig osäker när det finns så många olika val på stativ. Men du kan vara lugn! David har koll på läget och guidar dig till rätt val efter just ditt behov.

Om kursen Fotografera med stativ

I den här kursen får du koll på hur du hanterar stativet och vad du behöver fundera på när du ska köpa ett stativ. Den är för dig som fotograferar interiör, landskap, astrofoto eller produktbilder - och, om du liksom David, filmar ibland, så kan du använda kursens kunskaper då också.

David lär dig

  • Hur du får stativet stadigt
  • Hur du undviker vibrationer
  • Vilket stativ som passar till vad
  • Välj ett lagom stort stativ
  • Hantera halka och blåst
  • Hantera lutande underlag och trappor

Din lärare David Brohede

David Brohede är en av Moderskeppets mest frekventa lärare med en stor passion för foto, video och teknik. I den här kursen vill David ge dig alla sina tips från 20 års erfarenhet av stativfoto för att du ska undvika de vanligaste misstagen. David vågar lova att du, efter att ha följ tipsen i den här kursen, kommer lyckas ta de där superskarpa bilderna med maximal kvalitet.

  • 18 avsnitt
  • 1h 2m
  • Släpptes April 2022
David Brohede

David Brohede lär ut med entusiasm, ett brinnande fotointresse och en gnutta finurlighet. Alltid med konkreta exempel som är lätta att förstå och som du själv stöter på i ditt fotograferande.Läs mer om David.