Årstider och tid på dagen

Det vatten som du vill fotografera, det ser inte likadant ut på sommarensom på vintern, så klart. Inte ens är det exakt detsamma om du fångar detpå morgonen eller mitt på dagen. Det här faktumet styr givetvis när duska fotografera ditt vatten, såväl vilken tid på dygnet som på året. Vi tar de stora förändringarna först: årstiderna som avlöser varandra. I vår del av världen, i Sverige, så är ju de som bekant väldigt skilda åt. Alla har sina personligheter och möjligheter, men också svårigheterså klart. Våren, tiden för pånyttfödelse. Allt får liv. Vattendragen fylls på med smältvatten och det blir ett rikligt forsandeatt fånga på bild. Allt medan grönskan spirar kringvattendragen och skapar en frodig förgrund och kanske till och medinramning. Även i vattnet är det livligt. Grejer vaknar, väcks och föds. Gå nära ditt vatten om våren, för en liten pöl kan vara full av liv och motiv.

Sommaren är solig. Inte alltid men ofta. Det är i alla fall vad vi brukar viljaatt den ska vara. Det innebär ju starkt solljus som också reflekteras hej viltoch skapar ganska hårda skuggor. Så det kan vara klurigt att fångabra bilder mitt på dagen när det är sommar. Därmed kan det vara idéatt besöka ditt vatten under tidig, tidig morgon eller i skymningen. Så det gälleratt du är lite morgonpigg eller inte jättekvällstrött, helt enkelt. Vi traskar vidare mot hösten. Stövlar och regnkappa åker på, det finns chans till en himla massa regnbilder. Droppar i mängderoch vattenpölar både här och där. Höstens färger speglas i bäckar ochi vattensamlingar, vilket du då ska ta fasta på. Även på botten av vattendrag skymtar fallna löv som samspelarvackert med vattnet. Vid kusten kommer höststormar. Vattnet är vilt och mörkt och himlen kan bli riktigt dramatisk. De här bilderna har min vän och tillika fotografen Patrik Larssonfotograferat. Otroligt vackra.

Så småningom kommer den första fagra frosten. Ack, så vacker. Andetagen är kalla och röken bolmar när du pustar ut. Då kan i alla fall jagkänna en längtan till vintern och lite av en nyförälskelse. Det är långt ifrån den känslan som jag senare kommer att ha i februarisnåretdå det slaskar och är grått och jag bara vill att våren ska komma, helst igår. Men då, när den första frosten kommer, då ska du ge dig ut till ditt vatten. Leta efter den textur och de mönster som frosten och nyisen innehåller. Och när vintern smäller till på riktigt då? Ja, då göms kanske vattnet helt av snö. Men så klart finns det en massa isatt gotta sig i om du bara letar. Gå nära. Hitta de här abstrakta bildernai det gråa och blåa som finns där ute då. Jag tycker ofta att det händer ganskamycket precis i gränsen mellan land och vatten. Där brukar jag fotografera.

Ja, och strax börjar det om. Våren kommer, vattnet får liv och resten vet du ju. Men tid på dagen då, inte att förglömma? Ett vatten förändras självklart från detatt solen går upp till att den går ner. Och framför allt förändras ljuset. Strax innan solen går upp och strax efter att den har gått ner så infaller"den blå timmen". Blått, blått, blått. Det här passar perfekt till vattenbilder, tycker jag. Särskilt ett stilla vatten kan jag tycka. En lugn sjö i blå timmen, ah, är otroligt tjusig och harmonisk. Gör så att du kontrollerar när denblå timmen infaller just hos dig och var sedan ute i god tid. Kom också ihåg att du kommer att behöva längre slutartider eftersom ljuset ärsvagare under den blå timmen. Så att ha med ett stativär inte dumt alls. Och bara för att det heter den blå timmen pågår den så klart inte alltid justen timme. Den här stunden kan vara kanske bara en kvart eller tjugo minuter, så det gäller att vara med. Hitta placering och komposition innandet händer. Detsamma gäller "den gyllene timmen" när solen börjar skymta vid horisonten på morgonen och strax innan den försvinnerpå kvällen. Då utspelar sig den gyllene timmen. Du får ett mjukt, varmtoch alldeles magiskt ljus som lägger sig över landskapet. Världen liksom glöder. Båda de här stunderna är fantastiska och förändrar så klart karaktärenpå vattnet och miljön runt omkring ganska så drastiskt. De uppstår så klartinte varje dag utan är väderberoende, så en grå dag med ett tjockt molntäckeblir mest grå och sedan grå och sedan lite mer grå. Så tajmingen ska vara rätt.

Besök ett vatten under olika tider på dygnet och under olika årstider. Varje vatten har sin bästa tid. Din uppgift är att hitta den. ♫ Musik ♫