Abstrakta skummönster i ån

Dunkehallaån har sin källa vid Dumme mosse. Sedan rinner denvidare ner genom Jönköping och ut i Vättern. Längs vägen finns flera stycken jättefina fall. Ett av mina promenadstråk går längs med den sista biten av Dunkehallaån, precis innan den rinner ut i Vättern. Ibland jag brukar jag faktiskttill och med gå en omväg till jobbet bara för att få börja morgonen med liteforsande och porlande. Men jag ska inte ta dig till fallen den här gången, utan till det som händermellan fallen. För där, när det har forsat ganska rikligt i fallen, så bildas det mönster av skum.

Då åker min kamera fram. Jag brukar tajma när det är ganskagrått och trist väder för då reflekterar inte vattnet en massa ljus eller molni himlen, till exempel, utan jag får mest den här gråa tröga smeten som rinner fram. Det gör ingenting om det är höstligt ute. Ingen grönska behövs, för det är justdet här mönstret av skum som jag brukar vilja fånga. Jag tittar på hur det flödar. Jag ställer in kameran på bildserietagningför att ha chans att fånga den bästa bilden, det bästa mönstret. För det händer ju så mycket från en sekund till en annan här. Jag ser till att inte ha något mer än vatten i min komposition. Inga grenar, inget plotter, ingen förgrund eller inramning. För här är det just det rena och minimalistiska jag vill åt. Sedan fotograferar jag mycket.

I ett sådant här fall kan ju ett polfilter komma väl till pass om det ändå är en delreflektioner som stör. För det är ju mönstret som ska vara grejen här, inte reflektionerna. Men som sagt, jag brukar föredra gråväder, för det lirar också ganska bra med känslansom jag vill ha. Så det här är ett hett tips: Hitta de där lugna, rinnande partierna efter ettvattenfall. Och håll tummarna då för vitt skum som bildar vackra mönsteri det mörka, lena vattnet.