ND-filter

Föreställ dig för en stund att du besöker havet. Det är mitt på dagen. Det är ljust och härligt ute. Och du ska fotografera vågorna som väller in över klipporna. Du ställer in kameran på lång slutartid för att skapa den där flödande, mjukakänslan i vattnet. Men du får problem.

Eftersom du har en lång slutartid som släpper in mycket ljus i kameranoch att det dessutom är en väldigt ljus dag, det kommer att göraatt bilderna blir överexponerade. Det kvittar om du har ställt indet lägsta ISO-talet och ökar bländartalet rejält. Det går inte riktigt att parera, du får alldeles för ljusa bilder.

Det är då som ett ND-filter kommer till användning. För med ett ND-filter så minskar du det inkommande ljuset. Det är lite som att sätta solglasögon framför kameran, så kan du tänka. Så på så vis kan du ha långa slutartider när det är ljust ute utan att bildernablir överexponerade.

Filtret kommer så klart att endast påverka ljuset, det kan vara bra att veta. Så det är inga färger i bilden som blir annorlunda. Det är inte som att sätta några spexiga färgade solglasögon på kameranutan det kommer bara att påverka ljuset. Och så klart, ND-filter finns i många olika styrkor. Det ska inte vara enkeltatt välja. Allt från att filtret förlänger slutartiden med tre steg ända upptill tio steg. Vissa filter har en fast styrka och vissa är variabla, där du kan justera mellan olika styrkor i ett och samma filter. Och vilket ska du då välja? Inte helt lätt. Men jag skulle säga, att du kan sikta på ett filter som tar cirka tre till fem stegnågonstans. Det är ett ganska bra utgångsläge om du vill kunna smeta utvattnets rörelse under ljusa dagar. Så tre till fem steg, någonstans. Sedan finns det dessutom två varianter av ND-filter. Det finns dels de filtersom skruvas direkt på objektivet. Då gäller det ju att du köper ett filtersom passar just ditt objektiv så att det är rätt storlek. Sedan finns också de här typerna av ND-filter som är istället som enfyrkantig glasbit. De monteras i en hållare framför kameran.

Jag själv, jag har inget ND-filter faktiskt. Jag försöker hålla nere antaletprylar i min kameraväska, jag vill ha det lite enklare. Och då är faktiskt ND-filtret en sådan grej som jag sällan känner att just jagbehöver när jag fotar. Är det så att jag vill ha långaslutartider så försöker jag istället att fotografera när det inte är så ljust ute. Det kan vara under tidig morgon, innan solen börjar lysa på, eller i skymningen när solen har gått ner. Det går ju faktiskt också bra. Så mitt råd är: Köp inte ett ND-filter bara för att köpa ett ND-filter, om du nu inte har ett redan, så klart. Känn efter först. Är det så att problemetmed långa slutartider under ljusa dagar ofta uppstår för just dig, då kanskedet är dags att kika bland de ND-filter som finns att köpa. Men känn efter först, det är mitt råd.