Pol-filter

Vatten har ju en väldigt tydlig förmåga, att det reflekterar. Det reflekterar miljön och det reflekterar ljuset runt omkring. Det händer att just ljusreflektionerna i vattnet blir väldigt tydliga och litestöriga, för de tar över i bilden. Det problemet råder du bot påmed ett polarisationsfilter. Det här filtret minskar reflektionernaoch låter dig, eller kameran så klart, se ner i vattnet lite mer ostört. Du ökar styrkan på filtret genom att vrida på det så här. Det är ganska smart att först göra så att du håller filtret framför ögatinnan du sätter på det på kameran. och så vrider du lite och ser hureffekten blir när du vrider.

Du kan få bort nästan alla reflektioner med det här filtret, men det kommerockså att göra att vattenytan känns död. Vi är ju faktiskt vana vid att se litereflektioner i vattnet, det är ganska naturligt att det finns där. Så ett tips är att inte ta bort allt utan att bara dämpa lite grann. Så gör så att du tar en kik med ögat, vrider lite fram och tillbakaoch sedan sätter du på filtret på objektivet och vrider precis lagom mycket.

Här ser du skillnaden på den här bilden utan polarisationsfilter och medett polarisationsfilter.

Det som är bra att veta med det här filtret är att det stjäl lite ljus. Det gör att du kommer att få ha lite längre slutartider när dusätter på det här filtret.

Jag har ett sådant här filter i min kameraväska. Hade det bara varitför att minska reflektioner i vatten så kanske jag hade tyckt att det ärlite onödigt eftersom jag inte vill ha för mycket utrustning. Sån är jag. Men det kommer faktiskt också till användning när jag, eller framförallt min sambo, fotar grejer med skärmar som också reflekterar. Det gillar jag, när en pryl kan användas till flera typer av fotande. Så det är ett litet tips, det funkar inte bara för reflektioner i vatten. Så skaffa ett polarisationsfilter, även kallat polfilter, och minskareflektioner i vattenytan.