Rama in ditt vatten

Inramningens största styrka när det kommer till komposition är att den gerhuvudobjektet omedelbar uppmärksamhet. Du visar var betraktaren ska titta. Ögat kan inte annat än att titta här… eller här. Ibland tänker du knappt på att det finns en inramning, den bara gör sitt jobb, och ibland är den desto tydligare och spelar nästan huvudrollen, eller kanske i alla fall en märkbar biroll. Du kan rama in ditt vatten på olika sätt. Med växtlighet… eller varför inte en fönsterglugg eller en dörr? Eller som här, ett par glasögon som fångar upp och ramar in regndroppar.

Om du är på rekvisitahumör, då kan du till och med ha med en spegelnär du är ute och fotar ditt vatten. För den kan bli ett effektfullt sättatt visa ditt vatten på men också rama in det i bilden.

Men som sagt, det finns garanterat redan saker i din omgivningsom kan fungera som en inramning.

Det som du ramar in med, det säger ju också någonting om miljön och kanskeockså om ditt vatten. För ditt vatten, som du fotograferar, är ju oftasten del av någonting större. Allting berättar någonting.

Precis som när du arbetar med förgrund så skapar inramningen ett djup i bilden. Utan inramningen i det här exemplet upplever i alla fall jag bildensom mycket mer platt. Det som du väljer att rama in med behöver inte vara skarpt. Om du använder kortare skärpedjup kan du göra inramningen lite mer diffusoch kanske blir det nästan bara som ett färgat skikt som liksom ramar in, så som växtligheten i det här exemplet.

Nu låter det ju som att en inramning är alldeles fantastisk och du ska användainramningar jämt för den är så himla bra. Men så klart är det inte alltid som detfaktiskt tillför någonting. Ibland kommer inramningen att ge det där lilla extra, att tillföra djup, att tillföra någonting till berättelsen som är i bilden. Men ibland kan den också göra att bilden blir rörig eller att den känns trång. Så som alltid tycker jag att du ska prova både med och utan inramning när dufotograferar. Se hur vattnet, ditt motiv, förändras. Tillför inramningen någontingeller stör den, eller till och med förstör den? Ja, det är frågan. Därför: prova.