Vattnets rörelse

De flesta vatten är i ständig rörelse. De porlar och vågar och faller, vilt och vackert. Därför ska du ge vattnet titt-tid innan du börjar fotografera. Sätt dig ner en stund. Ta fram en termos med kaffe eller varm choklad eller ät en glass om det är dentiden på året. Och så sitter du och tittar och läser av. Hur rör sig vattnet? Hur påverkas rörelsen av miljön? Hur påverkas miljön av rörelsen? Och när befinner sig vattnet precis såsom du vill fånga det? När är vågen som störst, när ska du sätta fingret på avtryckaren och knäppa av? Hur ser vågorna ut en bit ut i vattnet? Och hur skiljer det sig från när vågenväller in över land? Titta, titta, titta.

Vatten kan kännas oförutsägbart, att det aldrig är samma. Men så är det ju faktiskt inte heller. Vatten som faller, rinner och vågarupprepar sig ofta. När du tittar kanske du märker att just där, vid den därstenen, blir det ofta ett riktigt smack när vågorna slår till. Vattnet yr åt alla håll och kanter, inget skvätt blir exakt detsamma, men ett rejält skvätt blir det i alla fall. Ett ögonblick som visar det vilda. Ett ögonblick som du vill fånga.

Vind skapar ju mer rörelse, så klart. Särskilt på öppna ytor, större sjöar och hav. Om du kikar i väderappen och seratt det ska blåsa rejält, då kanske du faktiskt ska ta dig en tur till havet. Eller som för mig, till Vättern, som den här dagen nästan betedde sig som ett havi den starka augustiblåsten och regnet. Riktigt härligt och rivigt. Det luriga när det har blåst ute vid kusten är att det bildas ganska mycketvitt skum som liksom ligger och guppar inåt land. Om du då fotograferar med långa slutartider kommer inte skummetatt hinna röra sig så mycket, till skillnad från en våg. Det kan göra att du mest får en massa vita skumpartier i vattnet och i bilden. Så det gäller att försöka hitta bilden bortom det här skummet där inte det finns.

Vid havet finns det också ett annat litet fenomen. Det är tidvatten. Ebb och flod, lite vatten, mer vatten. Vattenhöjden kan faktiskt varieraen hel del. I Sverige kan det handla om 20 centimeter eller strax däröver. På andra platser i världen kan det vara mycket, mycket mer. Så det kan alltsåvara en idé att kolla upp hur tidvattnet beter sig på den plats som du skafotografera. För det kommer ju att påverka hur bilden blir, eftersom platsen kanvara väldigt täckt av vatten eller inte täckt av vatten alls. Det kan ju också innebära att du kommer att bli mer eller mindre blötberoende på var du vill placera dig.

Ja, vattnet det rör sig i små och stora rörelser. Men det rör sig oavsett om duska fotografera vid havet eller ett mindre vattendrag. Så gör som jag sa, slå dig ner en stund och titta. Notera. Och sedan fotar dunär vattnet är så som du vill ha det just i den stunden.