Glasögon – Så lyckas du med porträttfoto

Undvik reflektioner i glasögonen

Vi ska inte hymla - det ÄR knepigt att fotografera personer med glasögon. Reflexer och blänk i glasögonen vill gärna vara med på bild, liksom mörka skuggor från bågarna. Men bara lugn. I den här kursen får du massor av tips och fotorecept för att fotografera porträtt på människor med glasögon - utan en enda reflektion i glaset.

Förberedelserna är halva grejen

I kursens första halva får du lära dig enkel fakta om synfel och hur du undviker att glasögonens styrka påverkar ansiktsformen på bilden. Du får lära dig varför reflektioner uppstår, och varför det är SÅ VIKTIGT med rena glasögon!

Sju stycken fotorecept för att lyckas med glasögon och porträttfoto

I kursens andra halva får du följa med Linnéa när hon fotograferar porträtt i olika väderlekar och med varierande utrustning och svårighetsgrad. Du får lära dig hur hon placerar ljuset och modellen för att undvika reflektioner i glasögonen.

Om kursen Glasögon - Så lyckas du med porträttfoto

Tillsammans med Linnéa Heinerborg får du lära dig - och känna dig trygg med - att fotografera porträtt på glasögonbärare och slippa irriterande reflexer i glaset. Det skadar inte med lite grundläggande kunskaper om fotografering för att se kursen, men ärligt talat - tänket om ljus och placering har du användning av oavsett om du fotograferar med mobilkameran eller en fullt utrustad fotostudio.

Dessutom bjuder Linnéa på två bonusavsnitt där du bland annat får lära dig att redigera bort reflektioner från bilden om de ändå smyger sig in.

Linnéa lär dig:

  • Se tjusningen med att porträttera glasögonbärare
  • Grundläggande optik och hur reflektioner uppstår
  • Konsten att putsa glasögon
  • Kommunicera med den du fotograferar för bästa resultat
  • Fotorecept för mulet väder, soligt väder, regn, inbyggd blixt, speedlight, externa blixtar och gruppfoto
  • Redigera bort reflexer i bildbehandlingen
  • Använda glasögonen för kreativa porträtt

Om Linnéa Heinerborg

Linnéa är inte bara fotograf, hon har dessutom arbetat som optikerassistent i över 20 år. Säg någon bättre lämpad som lärare i den här kursen?!

Obs! Missa inte Linnéas tips och trix i stödmaterialet, inklusive ett bonusrecept på glasögonselfie

  • 18 avsnitt
  • 45m
  • Släpptes April 2022
Svartvitt porträtt på Linnea Heinerborg

Linnéa Heinerborg är en kreativ och nyfiken multitalang. Vid sidan av arbetet som optikerassistent har hon ett eget företag inom fotografi och bildskapande.Läs mer om Linnéa