Klarspråk - föreläsning

Förenkla utan att förlora innehåll

Envägskommunikation, det kan minst sagt vara en utmaning. Tro oss, vi vet! Missförstånd. Otydlighet. Kommunikationssvårigheter. Feltolkningar. Ja, många problem kan uppstå på vägen om du inte förpackat ditt budskap på ett riktigt bra och tydligt sätt.

Vare sig du arbetar med att förmedla budskap i tal eller skrift, så kan du kommunicera tydligare och mer tillgängligt med klarspråk. Klarspråk är att göra ditt budskap avgränsat, mottagaranpassat, tydligt, strukturerat och enkelt.

Ta hjälp av texttriangeln

Du kanske arbetar med text och kommunikation i offentlig sektor, på myndighet, i näringslivet eller någon annanstans. Oavsett så kommer din mottagare att ha glädje av att du tagit del av den här föreläsningen. Texttriangeln är ditt stöd för att skriva och tala klarspråk. Genom att bearbeta ditt budskap i sin helhet och sedan in i detalj får du ett arbetsflöde där du fokuserar på rätt sak vid rätt tidpunkt.

De fem F:en

Fånga, Fördela, Formulera, Förbättra och Fejka. Det är de verktyg som Ulrika ger dig i den här föreläsningen. Du får lära dig att anpassa och dispositionera ditt budskap redan innan du formulerar det i ord. Du får lära dig att formulera dig på ett mottagaranpassat sätt. Du får lära dig att bearbeta och förbättra budskapet och att be någon om feedback.

Om Klartext - föreläsning

Språkkonsulten och kommunikatören Ulrika föreläser här för Moderskeppets undertextare om klarspråk. Du behöver dock inte vara undertextare, eller ens arbeta med text, för att ha glädje av föreläsningen. Har du ett budskap att nå ut med - då är det här en föreläsning för dig.

Ulrika lär dig:

  • Vad klarspråk är - och inte är
  • Hur du använder texttriangeln för ett klarare språk
  • Hur du använder de fem F:en för att bearbeta ditt budskap

Efter föreläsningen har du verktygen för att kommunicera tydligt och tillgänglig.

Om Ulrika Gotthardsson

Ulrika är ingenjör, kommunikatör och språkentusiast - därför kallar hon sig textingenjör. Hon driver språkbyrån Uttryckeriet där hon erbjuder föreläsningar och konsulttjänster inom bland annat textbearbetning, tillgänglighet och klarspråk. Ulrika är en av våra härliga lärare på Moderskeppet och har gjort flera kurser om tillgänglighet.

  • 7 avsnitt
  • 43m
  • Släpptes April 2022
Ulrika Gotthardsson

Ulrika Gotthardsson är språkkonsult med fokus på klarspråk för att skapa text som når fler läsare.Läs mer om Ulrika