Tillvägagångssätt

♫ Musik ♫

Sådär! Nu har jag komponerat färdigt bilden så att den känns bra för dennatyp av landskap, med något intressant i förgrunden som i detta fall blir vass. Jag väljer sedan att sätta kameran på manuell fokus, så att kameran inte avmisstag råkar ändra fokus eftersom den inte kan fokusera genom detnästan svarta filtret. Innan jag monterar på filtret tar jag en referensbild med vanligtljus så att jag senare vet vad det egentligen var jag fotograferade. Titta här! Så här ser filtret som ska hjälpa till att fånga det infraröda ljuset ut. Som du kan se är det inte så mycket synligt ljus som kommer igenom detta. Man kan undra om det egentligen kommer att bli en bild med detta framförobjektivet, men jag ska nog allt se till att trolla fram en bild för att visa dighur detta landskap ser ut med infrarött ljus.

Jag skruvar försiktigt på detta filter på objektivet för att inte ändra påfokus eller brännvidd.

Samma sak gäller för motljusskyddet. Det gäller att skruva på det lugntmen bestämt, utan att trycka framtill på objektivet så attinställningarna förstörs. Nu när allt förarbete är gjort är det dags att ta dagens första bildmed infrarött ljus. Jag sätter kameran på manuell exponering och väljer tidigare inställningar, som ärISO 200 och bländare 9. Väljer en slutartid på 20 sekunder. Tyvärr har jag ingen direkt tumregel för hur jag ska sätta slutartiden, eftersomdet kan skilja en hel del mellan olika kameramodeller och hur ljust det är ute. Men 20 sekunder känns som en bra riktlinje en solig dag som denna. Innan jag tar första bilden börjar jag med att skugga objektivets främre delför att inte få in några ljusreflektioner. Så där! Nu kan jag ta min trådutlösare och ta första bilden, och vänta och solamig lite medan kameran exponerar och tar bort brus i bilden. ♫ Musik ♫

Nu verkar det som att kameran är klar. Jag ska kolla hur resultatet blev. Tyvärr kan jag inte riktigt lita på kamerans histogram för att se ombilden är över- eller underexponerad, utan jag kollar på kamerans skärm i de ljusadelarna i vassen för att se hur den blir. Det verkar som att jag tog i lite med tiden och minskar den till10 sekunder så att den inte ska bli lika överexponerad. Så där! Nu ska jag ta nästa bild. Det har hänt att en person har kommit fram och frågat mig vad jag sysslar mednär jag står här med en hatt i luften och viftar och ser lite fotonördig ut medkameran på stativ och allt. ♫ Musik ♫

Nu verkar det som att kameran är klar igen. Låt oss se hur denna bild blev exponerad. Den här bilden blev klart mycket bättre, och inte alls lika överexponerad somden förra bilden. Men tyvärr är det inte förrän jag kommer hem och börjarredigera bilden som jag ser hur den blir.

Det är nästan som på den gamla goda tiden när man fotograferade med film och fickvänta på att få sina bilder framkallade.