Rätt kameraprofil vid redigering av porträtt är viktigt

Kameraprofiler ja, det kanske är den del i Lightroom som, du minst använder. Men, faktum är att när du redigerar dina porträtt så kan det här vara ganska såbra och viktigt. Det är så att på din kamera så finns det säkert en massa olika bildstilarman kan ställa in "landskap", "svartvit", "porträtt" och så vidare. Allt det här om du fotograferar i raw formatet det påverkar inte bilden. Utan den påverkar bara bilden bak på LCDn på kameran. Men samma profiler finns även i Lightroom. Och vad dom gör är att dom beskriver för Lightroom hur Lightroom skall tolkaRAW bilden när den visas för dig. Som är människa så att säga, raw bilden i sig går inte att visautan den behöver tolkas för att visas för oss människor. Och varje profil då, varje kamera profil styr mättnad och kontrast på olika sätt. Beroende på vilken profil du väljer, så får du lite olika nivåer avmättnad och kontrast.

Hur funkar då det här och vad har det egentligen för betydelse för dignär du redigerar dina porträtt? Jo, jag ska visa dig. Till att börja med jag har en bild öppen i biblioteksmodulen och precis som tidigareså trycker jag D på tangentbordet för att komma till framkallamodulen. I den högra delen av framkallamodulen så hittar du en panel som heterKamera kalibrering. Jag öppnar den.. Och här under hittar du ett val som heter Profil. Som standard så är den satt till Adobe Standard. Och Adobe standard är alltså Adobes standard sätt att tolka raw-bilder. Om jag öppnar upp den här menyn, här hittar du i princip samma alternativ somsäkert finns på din kamera. Här finns landskapsprofil, neutral, porträtt, standard och vivid. Och som jag nämnde tidigare så påverkar alla dom här valen eller profilernamättnad och kontrast lite olika. Om jag går in här och väljer till exempel Camera Landscape iställetså, fick bilden väldigt mycket mer kontrast om jag kör Cmd + Z (PC: Ctrl + Z)så jag backar tillbaka ett steg så ser du här är med Adobe standardOch här är med Camera Landscape. Så det är stor skillnad. Om jag istället går in och väljer Camera Vivid så får jaglite lägre kontrast men istället då mer färgmättnad. Och för oss då som vill fotografera porträtt och redigera porträtt ? Då skulle jag starkt rekommendera att du använder den som heter Camera Portrait. Vad du får då är en bild med lägre kontrast, vilket tillåter oss att lägga på kontrast i efterhand vilket jag tyckerkänns mycket mer naturligt. Om jag hade jobbat med Camera Landscape här iställetså hade jag fått hela tiden på varje bild dra ner kontrasten lite grann, för jag tycker det är alldeles för mycket svärta och mörka toner i den här bilden. Om jag istället börjar med Camera Landscape så får jag en luftig bild utaneller inte utan men mindre mängd mörka toner och mindre kontrast. Camera Portrait ger mig också som jag uppfattar det i alla fall bättre hudtoner. Vilket är en stor fördel.

Om jag jämför, om jag tittar på histogrammet här, om jag går tillbaka till Camera Landscape man kan ju titta på det här rent tekniskt. Tittar vi på histogrammet så när jag nu har Camera Landscape vald så har jag litetoner i bilden som faktiskt är helt svarta jag ser det på att den triangeln härär inte helt grå utan den har lite blått i sig så det finns några blåa toner härsom är helt svarta. Och så har jag lite grann som är utfrätt också helt vitt. Och framförallt så är mellantonerna här ganska så låga, histogrammet är ganska lågt här i mitten av histogrammet. Nivåerna är ganska låga i mitten av histogrammet. Om jag nu istället byter till Camera Portrait så kommer du se att tonernamer samlas in mot mitten. Det vill säga jag får högre staplar i mitten av histogrammet. Den har faktiskt inga toner som är helt svarta, jag har fortfarande litesom är utfrätt fast jag har mindre toner som är utfrätta. Och det här ger ju oss då som tycker om att redigera porträtt atten större möjlighet att liksom, lägga på kontrast där vi tycker det behövs. Och även då så klart lägga på lite färgmättnad om vi tycker det behövs. Och det som är intressant är att oavsett vilken profil jag väljer härså är fortfarande så att den här bilden är helt oredigerad, den är helt återställd. Oavsett vilken profil jag väljer så justeras inga reglagen. Allting är precis nollställt. Som det är från början så att säga. Så det enda jag gör här är att jag berättar för Lightroom hurLightroom ska tolka bilden. Eller raw-bilden. Vill du och det här är nåt jag har gjort, vill du säkerställa att all bilder dutar framöver har just profilen Camera Portrait så gör så här: Håll ner Alt eller option knappen och du ser nu byter knappen återställ byter nutext till Ange standard. Jag trycker nu på Ange standard och här får du säga då att för den här kameranNikon D800 så vill jag uppdatera till aktuell inställning. Så där. I framtiden nu då alla bilder jag tagit med min D800 och jag klickar återställ. Så kommer det vara Camera Portrait som gäller. Och för övrigt alla andra inställningar du gjort i panelen. Men det är Camera Portrait på alla bilder du klickar återställ på och allabilder du importerar. Så det är ett bra tips.