Separera ditt huvudmotiv genom att jobba med skärpa

Ögat dras ju per automatik till den delen av bilden som är ljusast men även dendär det är högst kontrast. Och ett sätt att hjälpa betraktaren eller hjälpa ögat att hitta rätt i bilden. Är att sänka kontrasten i bakgrunden. På så sätt så får bakgrunden mindre fokus och mindre attentionoch istället så blir det lättare för betraktaren att hitta huvudmotivet. I bilden.. Jag tänkte visa hur du kan använda ett radiellt filter för att åstadkomma det härJag har en bild öppen i biblioteksmodulen i Lightroom. Jag trycker D för att komma till framkallamodulen. Och nu för att aktivera mitt radiella filter så trycker jag Shift + Z.

Alla reglagen är nollställda.

Jag har noterat att jag har "Inverterad mask" i kryssad, jag har ludd satt till 75. Men det jag vill göra nu är alltså att jag vill påverka det omgivande ytan här. Vilket innebär att jag ska inte ha i kryssad Inverterad mask. Inverterad mask betyder ju att jag påverkar ytan innanför cirkeln ellermin ellips. Så kryssa ur inverterad mask.

Vad jag nu ska göra är att minska kontrasten eller dra ner mängden detaljeri bakgrunden. Så det jag ska göra då är att för klarhet dra ner klarhet till minus 40 ungefär. Självklart beroende på vilken bild det är och situationen. Men minus 40 är rätt bra riktvärde. Skärpan likaså minus 40.

Med det gjort så kan jag dra ut min lilla ellips eller cirkel här. Och det är pojken och pappan som är i fokus. Så jag drar en ellips över eller runt dom på det där sättet. Perfekt. Det som har hänt är att allting omgivande här har fått en klarhet och skärpapå minus 40. Här är före och efter, före och efter. Men en sak som är lurig när man använder den här tekniken med radiellt filterÄr att radiella filtret har även påverkat det som ligger här, det vill säga det som ligger på samma avstånd från kameran. Det kan ibland upplevas som lite onaturligt. Så jag verkligen överdriver det här nu. Dra ner klarhet och skärpa till minus 100. Så kommer det inte att se naturligt ut. Att även här är det oskarpt och låg kontrast, det känns lite konstigt. Så istället då, jag återställer klarhet och skärpa till minus 40.

Så måste jag justera mitt radiella filter eller min lilla ellips. Så den täcker på ett bra sätt helt enkelt. Så vad jag gör är att jag trycker ihop den lite grann. Så där nånting, sen drar jag ut den helt enkelt.

Om jag vill så kan jag rotera mitt filter. Så att jag verkligen placerar den precis där jag vill ha den. Nånstans där känns bättre. Vilket innebär att innan för den här cirkeln nu så får jag inte den härkontrast sänkningen utan det är enbart utanför. Före och efter, före och efter. Och som vanligt så gör jag små justeringarDra inte ner reglagen till minus 100 bara för att få full effekt utan låt dom stannapå minus 30 till minus 50 nånstans så att effekten finns där, men att den inte blir direkt synlig, då har du lyckats.