Lyckas med fokus

Få fler skarpa bilder med rätt metod för fokus

Få till rätt fokus i dina bilder. Skärpa på huvudmotivet är en av de viktigaste sakerna som bör finnas i en bild för att den ska kallas bra. Få saker avslöjar nämligen en ovan fotograf snabbare än ofrivillig oskärpa.

Felfokusering är en av många anledningar till oskarpa bilder

Anledningarna till oskärpa i bilder kan vara många. Rörelseoskärpa, felfokusering i bilder eller missförstånd mellan kamera och fotograf för att nämna några. Ingen fotograf är förskonad från de oskarpa bilderna med fel fokus. Utmaningen är att andelen oskarpa bilder ska bli så liten som möjligt.

Lär dig rätt fokusmetod för din bild

I den här kursen får du lära dig om de vanligaste bovarna inom oskärpa i bilder och vad du kan göra för att undvika dem. Du får också en liten inblick i vad skärpedjup är för någonting och hur det påverkar dina bilder. Lär dig välja mellan alla de olika fokusmetoderna som finns i din kamera så att du skapar de bästa förutsättningarna för skärpa i varje enskild fotosituation.

  • 34 avsnitt
  • 1h 13m
  • Släpptes April 2019
Filip Pilthammar

Filip Pilthammar är videoproducent på Moderskeppet och älskar fotografering och fototeknik. Han fotograferar nästan allt när Moderskeppet behöver bilder och fotograferar porträtt och bröllop privat.Läs mer om Filip