Lyckas med fokus

Få fler skarpa bilder med rätt fokusmetod

En av de viktigaste sakerna som vanligtvis bör finnas i en bild för att den ska kallas bra är skärpa på huvudmotivet. Få saker avslöjar en ovan fotograf snabbare än ofrivillig oskärpa.

Anledningarna till oskärpa i bilder kan vara många. Rörelseoskärpa, felfokusering eller missförstånd mellan kamera och fotograf för att nämna några. Ingen fotograf är förskonad från de oskarpa bilderna. Utmaningen är att andelen oskarpa bilder ska bli så liten som möjligt.

I den här kursen får du lära dig om de vanligaste bovarna inom oskärpa i bilder och vad du kan göra för att undvika dem. Du får också en liten inblick i vad skärpedjup är för någonting och hur det påverkar dina bilder. Lär dig välja mellan alla de olika fokusmetoderna som finns i din kamera så att du skapar de bästa förutsättningarna för skärpa i varje enskild fotosituation.

  • 34 avsnitt
  • 1h 13m
  • Släpptes April 2019
Filip Pilthammar

Filip Pilthammar är videoproducent på Moderskeppet och älskar fotografering och fototeknik. Han fotograferar nästan allt när Moderskeppet behöver bilder och fotograferar porträtt och bröllop privat.Läs mer om Filip