Lyckas med tillgänglig video

Lär dig hur du skapar en tillgänglig video

"Video först!" Så resonerar Mikael Hellman på Malmö Stad när det handlar om kommunikation eftersom du når många med video. Men när du skapar en video behöver du skapa en tillgänglig video, så att alla kan ta del av den.

Skapa tillgänglig video redan i planeringen

Att klistra på tillgänglighet i ett för sent skede blir sällan bra. Om du redan från start tänker på att du ska skapa en tillgänglig video blir arbetet inte så svårt. Genom att jobba igenom ditt manus, tänka igenom innehållet och inspleningsplatsen har du mycket gratis när du sedan ska redigera din video.

Tillgänglig video på flera sätt

När du hör tillgänglig video tänker du kanske främst på att din video ska ha undertexter, och det ska den såklart ha. Men att skapa tillgänglig video handlar också om att du har tillgänglighetsfunktioner som syntolkning, teckenspråkstolkning och en textversion av din video.

Om reportaget Lyckas med tillgänglig video

I det här reportaget får du lära dig vad en tillgänglig video faktiskt är och hur du ska tänka när du skapar en tillgänglig video. Du lär dig hur du får en tillgänglig videobild, hur klippbilder fungerar bäst i en syntolkningsversion och andra handfasta tips för att skapa en video som alla kan ta del av.

Läraren Mikael Hellman lär dig

  • Vad tillgänglig video är
  • Hur du planerar din tillgängliga video
  • Vad du ska tänka på när det gäller inspelningsplatsen
  • Hur du jobbar med efterbearbetning av din video.

Om läraren Mikael Hellman

Mikael arbetar som videoexpert på Malmö stad och hjälper dagligen stadens 130 kommunikatörer med allt som rör video. I sitt dagliga arbete kommer han i kontakt med frågor runt omkring videoskapandet, så som lagar, regler och policys. Det har lett till att Mikael idag har stor kunskap och erfarenhet inom området tillgänglig video.

  • Undertextad
  • 13 avsnitt
  • 43m
  • Släpptes September 2021
Mikael Hellman

Mikael arbetar som videoexpert på Malmö Stad. Han driver den strategiska och tekniska utvecklingen av video i organisationen och hjälper stadens 130 kommunikatörer med allt som rör video.Läs mer om Mikael Hellman.