Skapa tillgänglig video

Hjälp alla att ta del av ditt videomaterial. Ett samtal mellan experten Mikael Hellman och läraren Josefina Sahlin.

Tillgänglig video

Du får onlinekursen gratis av oss!

Vi skickar även våra brev med kurstips. Du kan hoppa av när du vill.

Så funkar tillgänglig video

Videokurs i intervjuform
8 avsnitt › 45 minuter

Inspelad 2020

Expert: Mikael Hellman

Mikael Hellman arbetar som videoexpert på Malmö stad. Han hjälper och stödjer stadens ca 130 kommunikatörer med allt som rör videoområdet.


Du som skapar, beställer eller lägger upp video på offentlig myndigheters egna webbplatser ska se till att videon är tillgänglig.

Tillgänglig video ska minst innehålla:

  • Undertext
  • Syntolkning (alternativt textbeskrivning)

Den 23 september 2020 började lagen gälla för befintliga webbplatser (nya webbplatser omfamnades av lagen redan 23 september 2019).

Tal ska undertextas, betydande ljud ska beskrivas och det som syns ska berättas av en syntolkare. Tillgänglig video innebär som namnet säger, att din video ska göras tillgänglig för fler.

I grunden handlar det om demokrati och inkludering. Självklart ska alla kunna ta del av din video – särskilt om det handlar om samhällsinformation.

Textbeskrivning där i ett videoklipp om att en fågel hörs.

Om ett ljud i filmen tillför handlingen något – ska du lägga till en textbeskrivning. Då kan personer med hörselnedsättning eller personer som tar del av filmen utan ljud följa med i innehållet.

Krångligt eller kreativt

Att skapa tillgänglig video innebär att du behöver tänka lite annorlunda redan i planeringen. Krångligt tänker jag som videoproducent.

Mikael Hellman, videostrateg och videoexpert vid Malmö Stad, har en annan syn. Han ser alla vinster med tillgänglig video och gillar kreativiteten i det ändrade tankesättet. Exempelvis att:

  • Filma längre videosekvenser för att ha spelrum för längre speak eller syntolkning
  • Lösa syntolkning med hjälp av speak som verbaliserar vad som syns
  • Be den som blir intervjuad att prata långsammare och undvika krångliga ord
  • Undvika viktig information där undertext ska placeras

I ett samtal med Mikael märker jag snabbt att han har rätt. Video som kommunikationsverktyg blir med tillgänglighet både kreativt och än mer kraftfullt!

Dessutom gör det att jag som tittare kan lyssna på video när jag promenerar eller titta på video när jag saknar hörlurar på bussen. Tillgänglig video är för alla. Synskadad, hörselskadad, svårt för språket eller ingetdera.

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service

Du som arbetar på offentlig myndighet och publicerar videos på myndigheters webbplatser, ska använda undertexter och syntolkning på alla videos (undantag direktsändning) från och med 23 september 2020 enligt lagen om tillgänglighet till digital offentlig service (DOS).

Det kanske är mer kostnad i början att producera tillgäng video, men vinsten att fler människor kan komma åt den här informationen är desto större.

Publicerar du videos på andra plattformar, exempelvis sociala medier, ska du tillgängliggöra videon så långt det är möjligt.

Lär dig av de bästa

Malmö Stad är långt framme i arbetet med tillgänglig video. De har skapat sin egen videospelare där jag som tittare kan välja att konsumera en video med undertexter, teckenspråk, syntolkning eller som textversion.

I ett inspelat samtal med videostrategen Mikael Hellman vid Malmö stad, får du ta del vad tillgänglig video egentligen innebär för dig som videoproducent.

Vad innebär dessa krav i praktiken? Många kanske undrar över de specifika detaljerna kring hur man faktiskt gör en video tillgänglig. Därför har vi vänt oss till en expert på området. Mikael klargör begreppen och ger konkreta råd för att du som arbetar med video ska kunna känna dig trygg och säker i hur du bäst gör ditt material tillgängligt för alla.

Lär dig program och appar

Kurserna lär dig att redigera och publicera video i flera olika verktyg. Så att du kan välja efter komplexitet och budget.

Populära Premiere Pro är ett redigeringsprogram
du kan lära dig

Lär dig även kameror, ljus och ljud

Lär dig filma och välja rätt utrustning.

Mobil- och systemkamera, ljus och mikrofoner

Populära kurser på Moderskeppet om foto och video