Matfotografering

Lär dig konsten att fota mat

Vägen från att fotografera mat till att ta attraktiva matbilder kan vara lång. För att ta riktigt bra bilder på mat behöver du veta i vilken vinkel maträtten gör sig bäst, vilket ljus som passar, hur du ska tänka kring bakgrund och rekvisita och inte minst vilka tricks du kan använda för att få maten att komma till sin rätta framför kameran. Häng med Solli i denna kurs om matfotografering och lär dig fota mat från grunden!

Utmaningen med matfotografering

Det är mycket att tänka på när du ska fota mat. Maten ska framhävas på rätt sätt med hjälp av bakgrund, ljus, färgkombinationer och rekvisita. Projektet kanske kräver en viss stämning i bilden och du behöver hitta rätt material. Dessutom behöver det ofta gå väldigt fort när maten väl ligger på tallriken om den ska se fräsch och nylagad ut. Men bara lugn, efter den här kursen kommer du ha koll på läget och veta exakt hur du ska planera, och genomföra, din matfotografering för bästa resultat!

Få mat att se fräsch ut på bild

Har du alltid undrat hur staplade pannkakor stannar kvar, eller hur kondensen på ett glas kan se så där perfekt läskande ut? Konsten att få maten att se bra ut handlar inte bara om rätt ljus, bakgrund och färgbalans. Ibland krävs det tandpetare, folie, deospray eller en skål med kokhet bomull. Solli lär dig tricken som gör att du alltid får bilder med mat som ser fräsch, aptitlig och vacker ut!

Om kursen Matfotografering

Häng med matfotografen Solli och lär dig skapa vackra, aptitretande bilder på mat, bakverk och drycker - från idé till färdig bild! Förutom att kursen är fullproppad med smarta tips och tricks kommer du även lära dig om utrustning, ljus, bakgrunder och rekvisita. Du får dessutom hänga med Solli i hennes studio när hon fotar ett projekt - från förberedelser till färdig bild.

Solli lär dig:

  • vilken utrustning du behöver
  • bra bakgrunder och rekvisita
  • hur ljuset påverkar objektet
  • fem mycket användbara kompositioner
  • passande bildvinklar
  • fota mat i rörelse
  • fota ångande mat
  • hur du planerar en matfotografering
  • tips och tricks för att få maten att se aptitlig ut

Efter kursen kommer du fotografera mat på ett mer medvetet och välplanerat sätt, så att dina matbilder blir stämningsfulla, aptitretande och vackra!

Om din lärare Solli Kanani

Sollis kärlek till att baka och laga mat väcktes redan som barn, så det blev ett naturligt val för henne att börja fotografera mat när hon köpt sin första kamera. Men vägen från att fotografera mat till att ta attraktiva matbilder har varit lång. Nu delar hon med sig av det bästa hon lärt sig på sin resa till att bli en erkänd matfotograf för att du ska kunna undvika de misstag hon själv gjorde i början.

  • 38 avsnitt
  • 1h 37m
  • Släpptes Maj 2022
Solli Kanani

Solli Kanani är matfotografen med stor passion för att baka. Med bas i Paris och Milano fotar hon allt från Michelinmaträtter till kända franska konditorier.Läs mer om Solli