Arbeta med dokument

När du vill arbeta med dokumenten behöver du förstås öppna dem, ochkanske editera dem. När du har hittat dokumentet klickar du bara på namnet.

Då öppnas det i ett eget fönster. Där kan du sätta igång och editerainformationen om du behöver.

Du behöver inte spara, som du ser här uppe sparas det direkt. Det finns ingen Spara-knapp när man arbetar med webbversionen av Word, eller vad det nu är för Officedokument. Ibland kanske du tycker "Jamen, jag vill jobba med den gamla hederliga Wordappen". Då kan du öppna den här, genom att välja "Öppna i skrivbordsapp". Då får du först en informationsruta att du fortfarande har den öppen iwebbfönstret, om vi flyttar ner lite kan du se den, den kan du bara lugntstänga så här. Sen kan du fortsätta jobba i ditt Wordfönster och göra de ändringardu behöver. Precis som vanligt. När du är klar kan du stänga den. Kanske du tyckte att det där var lite omständligt. Varför ska jag först öppnai ett webbfönster, och sedan gå över i Word skrivbordsapp? Då finns detett litet trick. Du kan högerklicka på dokumentet, sedan väljer du Öppna > Öppna i app. Då startar den direkt i Wordappen.

Där jobbar du som vanligt. När du skriver någonting i det här dokumentet, "Mer info kommer", kan du aktivera att den ska spara automatiskt. I vissa fall ser du faktisktatt Automatiskt är påslaget. Det betyder, precis som det säger, att varje gång dugör en ändring kommer den att sparas tillbaka till webbsidan därdokumentet finns. Då behöver du inte klicka på Spara här heller, precis somnär du arbetade med webbversionen av Wordfilen.

Om du behöver ladda upp ett nytt dokument kan du göra det här. Då måste du först setill att du inte har något dokument markerat, du ser att det står en blåcheckbox här. Det står också här uppe att det är en fil som är markerad. Så vi tar bort den, eller klickar på den blå så att den försvinner. Då kan duhär hitta möjligheten att ladda upp dokument. Du kan antingen ladda uppen eller flera filer, eller kan du ladda upp mappar. Det finns också möjlighet att ladda upp dokumentmallar. Vi tar som exempel attöppna en fil. Jag har en del filer här på min lokala disk. Där finns till exempelen som heter Nerd Facts about Internet, det låter ju spännande. Den laddar jag upp, här kan du se att den höll på, och nu är den klar. Där ligger den nu, och du kan öppna den precis som vanligt genom att klicka påden för att se vad som finns i den och eventuellt redigera den. Sedan har vi också möjligheten att du kanske vill spara ett dokument frånSharePointsajten. Du vill ladda ner en lokal kopia. Här är en Excelfil som du kanske vill ha på din lokala dator. Då kan du markeraden och klicka på Ladda ner, då läggs den ner. Som regel lagras alltid fileri mappen som kallas <i>Downloads</i>, eller Nedladdningar, beroende på om du harsvensk eller engelsk Windows. Om du klickar på mappen Showing folders kan du hitta den under Downloads, som jag gissade. Nu kan du dra den och lägga den på Dokument, så attdu får den där du vill.

Ibland behöver man radera dokument, och ibland gör man det av misstag. Säg att du till exempel vill radera den här som heter Permissions matrix. Då kan du antingen högerklicka på den och klicka på Ta bort. Eller kan du baramarkera den och klicka på Ta bort här uppe, vilket du nu tycker är lättast. Du får en förvarning, sedan försvinner filen. Anta nu att du ångrar dig, det varfel fil du raderade. Det kan kännas som en liten panik, speciellt om det kanskevar många filer du raderade. Låt oss säga att vi raderar alla de här, jag tar bortallihop nu bara för att visa dig exemplet. Nu känns det lite jobbigt när dinakollegor säger "Var sjutton är alla filerna, de låg där för en stund sedan?" Då kan du koppla av, för du kan lätt återställa. Vad du gör är att du använderPapperskorgen, det är en länk till en papperskorg. Här ligger alla raderadedokument. Här kan du markera alla dokument du vill ha tillbaka, ellerbara plocka dem du vill. Sedan klickar du på Återställ, så får du tillbaka alla utomdem du valde att inte lägga tillbaka. Nu när jag går tillbaka ser jag filerna igen. Du undrar förstås "Hur länge ligger de i papperskorgen?" Svaret är att de liggerdär i tre månader, så du har lång tid på dig att återställa filer som du avmisstag har raderat. Den där funktionen gäller även mappar, så om du raderaren hel mapp kan du återställa den precis lika enkelt.