Konsten att fotografera mat
Först testfotograferar hon för att kolla ljuset. Därefter kommer dukningen på plats. Sen ett testfoto igen. En del av maten kommer in. Testfoto igen. Allra sist läggs såsen och färska örter på. Nu behöver allt gå snabbt. Slutbilden ska fotograferas och då gäller det att både komposition och ljus sitter.
När matfotografen Helén Pe fotograferar är hon noggrann. Ljuset ska inte vara för hårt och maten ska se god ut. Men samtidigt är hon inte främmande att prova nya grepp.
I detta reportage får du följa Helén, en av Sveriges mest välrenommerade matfotografer. Se hur hon arbetar när hon fotograferar mat och hör henne berätta om hur hon utvecklas som fotograf.
Du får också med dig Helén tre tips om du vill börja fotografera mat själv:
- Släck belysningen inomhus
- Använd dagsljus från ett norrfönster
- Investera i ett stativ
Med kameran på stativ kan du ha ha längre slutartider och på så sätt få ljusa och krispiga matbilder med hjälp av naturligt ljus. Men, i reportaget använder Helén själv dagsljuslampor.
Såväl huvudrätt som efterrätt ställs upp framför kameran och vår reporter Gustaf Söderström får lyckan att även provsmaka allt.
Om Helén Pe
Helén Pe är en av Sveriges mest anlitade matfotografer. Du ser hennes bilder i kokböcker, i matmagasin och i stora reklamkampanjer.
Helén Pe
Fler kurser av Helén