Bild i bild - Porträttbilder

Vi har bara arbetat med bilder i landskapsformat, så nu är det dags att prova några bilder tagna i porträttformat. Om man i ett bildspel låter en bild i landskapsformatföljas av en bild i porträttformat, och därefter en bild i landskapsformat igen, så kommer kanterna i bildspelet att fladdra. Jag har förberett några bilder för att ni ska se hur det ser utoch jag tänker köra upp det i den här lilla spelaren.

För att slippa de fladdrande kanterna, ska vi istället lägga bilderna i porträttformatpå en bild i landskapsformat, något som jag kallar Bild i bild. Nu har jag förberett lite, för jag har bestämt mig för att det är den här bilden vi ska använda oss utavoch lägga på bilderna i porträttformat. Det första jag behöver göra nu är att flytta mig över i fönstret Timeline, och här behöver jag ha 12 sekunders mellanrum. 2, jag kan flytta den här så att vi har den på 12, 12, och så behöver vi 12, då ska vi ha den till 24. Då har vi lite extra. Vi ska ha den så. Där tror jag det ska räcka för att ta in våra bilder i porträttformat, annars så får vi göra en justering. Vi börjar med att klicka på den bilden som vi ska lägga till i porträttformatoch sen går vi till Object and Animation. Här ska vi lägga till två bilder, och för att göra det klickar jag nu ute i det grå fältetför att stänga den gröna boxen som ni såg runt bilden. Sen går jag till Lägg till bild. Jag letar upp mina bildspelsbilder.

Letar upp mina bilder i porträttformat som jag har där. Håller ner Shift för att markera bägge bilderna, och sen öppnar jag. Nu ser ni bara en utav dem, men om ni tittar här så ser ni att det finns tre bilder. De ligger ovanpå varandra och det är därför den ena bilden inte syns. Det första vi ska göra nu, är att ändra storleken på den här bilden till 80 %.

Och det gör vi även på den andra bilden.

Sen ska vi flytta dem så att bägge bilderna syns. Det kan jag göra om jag flyttar den här i sidled.

Jag tror att den här ska kunna funka,

på -40.

Sen tar vi nästa bild och då blir den +40. Då ser vi att det stämde inte riktigt så vi justerar till 45, och sen tar vi den här till -45.

Nu ser det jämnt och bra ut för de här bilderna.

Det första jag tänkte göra nu är att lägga på en vit kant på de här två bilderna, så att de kommer fram lite bättre. Då går jag till Properties > Border,

kontrollerar här så att jag har px. Jag kan välja här mellan px eller procent. Jag bestämmer mig för att jag vill ha 10 pixlar.

Jag byter färgen till en lite ljusgrå färg och sen klickar jag OK.

Sen går jag till den andra bilden,

klickar igen, 10,

Jag vill ha den grå färgen.

Nu har vi löst den biten också. Nu ska vi börja skapa nyckeltidspunkterna. Jag tänkte att den här bilden

ska börja tona in på ungefär 2500. Sen ska vi gå till fliken Animation igen och så skriver jag in 2500 millisekunder.

Jag kan hålla nere Shift och ta den andra bilden också. Jag kan dra den in till 2500. Sen klonar jag. Och den nyckeltidspunkten vill jag ha på 5500.

Det lät lite mycket så jag tror att vi ändrar den till 4500.

Sen klonar vi den andra också och drar den till samma läge.

Nu kan vi ju förbereda här med att säga att på den här första ska vi ha Opacity 0.

Och även på den här ska vi ha Opacity 0.

Sen har bilden tonat in och då ska vi hinna titta på bilderna så jag klonar.

Och den där lägger jag nu på 8500.

Jag klonar även den andra.

Ursäkta, jag ångrar det. Jag gjorde fel. Så jag klonar den också och drar den till 8500. Sen klonar jag ytterligare en,

och den lägger jag här, det blir 10000. Klonar den där också.

Och samma läge, 10000. Här behövs det ganska lång visningstid på bildernanär de väl har tonat in så att man verkligen hinner se två bilder. Därav en lite längre tid här, och sen en uttoning på bilden. Nu ska vi också göra som så att vi ändrar opaciteten här ute också.

Om vi nu nollställer vår spelare här och så kör vi spelaren igenom det här.

Så, nu har vi fått till den första delen av det här med Bild i bild, där vi tonar in två bilder i porträttformat, på en bild som i bakgrunden är i landskapsformat.