Upphovsrätt för Sociala medier

Lär dig hur upphovsrätt för sociala medier fungerar

Upphovsrätt för sociala medier är ganska omfattande och snårig att lära sig. Men du behöver verkligen inte kunna allt eller bli expert för att göra rätt. I den här kursen får du bra koll på grunden och hur du sedan kan applicera det för ditt arbete i sociala medier.

Rätt, fel, ansvar och avtal - vad gäller på sociala medier?

Äger Facebook mina bilder när jag lägger upp dem i mitt flöde? Har jag begått ett brott om jag delar min kompis inlägg? Ja, det kan ju vara lite snårigt detta med ansvar, avtal och vad som är rätt och fel. Med den här kursen kommer du få koll på det mesta du behöver för att göra rätt och ta rätt beslut.

Creative commons - ja vad är det?

Det är många idag som vill dela sitt material och kunna dela det att kunna användas fritt, spridas och publiceras. Detta tog man fasta på när organisationen Creative Commons skapades. Organisationen har tagit fram sex olika licenser, som gör att den som skapat ett verk enkelt kan tala om hur verket får användas. I kursen berättar Christopher mer om de olika licenserna.

Om kursen Upphovsrätt för sociala medier.

Juristen och juridikläraren Christopher Skingley tar dig med in i paragrafernas värld. Här får du får kunskap om lagar och regler, undantag, ekonomisk rätt och mycket mer.

Christopher lär dig:

  • Skillnaden mellan ekonomisk och ideell rätt.
  • Vad creative commons är.
  • Hur du ska förhålla dig till licensskyddat material.
  • Undantag från upphovsrätt.
  • Hur du spårar intrång.

Efter kursen kommer du ha bra koll på grunderna i hur upphovsrätten fungerar och vad du behöver göra för att skydda ditt eget material och vilket ansvar du har när du delar och sprider material på sociala medier.

Om Christopher Skingley

Christopher är den motorcykelåkande juridikläraren från Götet. Han älskar att förklara svåra saker på ett enkelt sätt så att du förstår. Till vardags jobbar Christopher med gymnasieelever och sociala medier är ständigt närvarande i elevernas liv.

  • 20 avsnitt
  • 1h 4m
  • Släpptes Mars 2022

Christopher gillar att göra krångliga saker begripliga och som lärare i juridik använder han detta varje dag.Läs mer om Christopher