Välj mikrofon till din videoproduktion

Rätt mikrofon till rätt inspelningstillfälle

Att spela in bra ljud till din video är förmodligen det som känns svårast. Varför låter det så burkigt? Varför hör jag massa brus i bakgrunden? Ljud kan vara det mest förbryllande och frustrerande som finns. Men det behöver inte vara svårt, du behöver bara veta vilket av alla verktyg du ska använda.

Vad är bra ljud?

Rent objektivt är bra ljud när signalförhållandet mellan signal och brus är stort. Det vill säga att signalens nivå är stark, och bruset är svagt. Det skapar förutsättning för att få så mycket ljud som möjligt, och så lite bakgrundsljud som möjligt.

Vad och var ska du spela in?

Det finns inte en mikrofon som passar till allt. När du ska spela in ljud behöver du därför fråga dig själv vad det är du ska spela in, och var du ska spela in. Svaren på de frågorna avgör vilken typ av mikrofon som du ska välja. En mygga passar exempelvis bra när du ska spela in tal, men ska du spela in miljöljud är en mygga in det bästa alternativet.

Om kursen Välj mikrofon till din videoproduktion

I den här kursen får du lära dig vad bra ljud är och vilken inspelningsvolym du ska ha. Du får lära dig hur du kopplar olika typer av mikrofoner och dessa olika mikrofoners syften och karaktärsdrag. Du får dessutom följa med på olika inspelningsscenarion där Kim berättar hur han tänker för att spela in så bra ljud som möjligt.

Läraren Kim lär dig

  • vad bra ljud är
  • hur du ställer in rätt inspelningsvolym
  • hur du kopplar olika typer av mikrofoner
  • olika mikrofoners egenskaper
  • vad som påverkar valet av mikrofon

Om läraren Kim Björnram

Med erfarenhet från musikens värld är videoproducenten Kim något av en expert på ljud. Men hans egen inlärningsprocess beskriver han som en hat-kärlek till att spela in ljud. Nu vill han hjälpa dig att spela in bra ljud.

  • 20 avsnitt
  • 47m
  • Släpptes Juni 2022
Svartvitt porträtt av lärarenKim Björnram

Kim Björnram frilansar som videoproducent och brinner för att hjälpa andra. Som lärare är han tydlig och mån om att du ska förstå. Ofta genom tydliga liknelser till det verkliga livet.Läs mer om Kim här