Förbättra skärpa

Längst ner i högra fönstret finns Skärpa och skärpning ska vara det sista du gör, efter att du har justerat ljus och färg, därför ligger det längst ner. Skärpa letar efter övergångar mellan ljusa och mörka ytor, och gör den övergången kortare och på så sätt ser bilden skarpare ut. Lite skärpning är ofta bra, men för mycket skärpning kan göra att bilden ser hemsk ut, och därför är det viktigt att du gör det på rätt sätt. Till att börja med ska du alltid zooma in i bilden till 100 %, klicka på knappen 1:1 eller tryck Ctrl + 1.

Nu ska jag flytta så att vi ser ansiktena bra.

Håll bara markören över rutorna eller dra i reglaget ovanför, då ser du olika mycket skärpningseffekt. Vill du gå tillbaka klickar du som vanligt på rutan där du har Återgångspilen. Det syns en ganska tydlig skärpning i skägget. Om vi nu går vidare till sista rutan, alltså en maximal skärpningseffekt, ser du att förutom att skägget nästan ser onaturligt skarpt ut, så kommer det fram prickar i släta ytor. Hud brukar se prickig och konstig ut. Titta på alla delar av bilden då effekten av skärpa kan se olika ut i olika partier,

och om du är tveksam, klicka då på Ångra,

och välj istället en lägre nivå.

De flesta kameror har en inställning i menyn för att kunna lägga på skärpaså att bilden redan är skärpt när du får in den i datorn. <i>Om</i> skärpningen i kameran fungerar bra kanske du inte behöver användaSkärpa i Photoshop Elements, testa gärna, men lite försiktigt. Som avslutning ska jag visa det som jag sa i början, att om man <i>inte</i> zoomar in riskerar man att lägga på för mycket skärpa. Jag ska Återgå.

Och visar nu att även den nivå med maximal skärpa ser ganska bra ut, bilden ser i alla fall inte dålig ut när den tar upp hela fönstret. Men, som jag sa inledningsvis, zooma alltid in till 100 % innan du bestämmer vilken nivå av skärpa du ska ha, och känner du dig lite tveksam, välj då en lägre nivå.