Grunderna i Lightroom

En gratis grundkurs för dig som är nybörjare

Vill du börja använda molnbaserade Lightroom, men är nybörjare?

Sanna Lund tar med dig från början och lär dig grunderna.

Lightroom – på datorn, surfplattan eller mobilen

Lightroom är ett bildhanteringsprogram för dig som fotograferar mycket, kanske med både mobilen och systemkameran. Du kommer åt och kan redigera dina bilder från datorn, surfplattan och mobilen. Ja, till och med i din webbläsare.

Med Lightroom och dina bilder sparade i molnet fins det många möjligheter. Du kan exempelvis redigera foton på tåget. Eller organisera bilder när du står i kö på apoteket. Du kan även visa ett urval bilder från ett äventyr när du springer på en bekant på stan.

Om kursen

Kursen tar med dig från import, till organisering och redigering, och slutligen till delning eller export av dina bilder.

Du lär dig:

  • Hur du importerar bilder.
  • Hur du betygsätter och samlar bilder i album.
  • Hur du hittar dina bilder genom att söka och filtrera.
  • Hur du förbättrar bildens ljus, färger och detaljer.
  • Hur du gör bilder svartvita.
  • Att dela dina bilder smidigt med andra.
  • Att exportera bilder för webb.

För dig med en stor bildsamling

Kanske har du redan en ganska omfattande bildsamling. Lightroom hjälper dig att hålla reda på dina bilder, redigera dem och göra bilderna lättillgängliga för dig.

Det kan vara lockande att importera hela arkivet med bilder på en gång. Sanna lyfter rådet att inte importera alla bilder på en gång.

Börja istället med de nyaste bilderna. Det blir lättare för dig att skapa ordning och det är betydligt mycket trevligare att lära sig Lightroom med ett mindre antal bilder i programmet.

Psst. Vill du lära dig Lightroom Classic istället. Vi har en kurs även för det.

Sanna Lund

Sanna Lund har använt Lightroom i många år och arbetar med det dagligen. Det är där hon har hela sin bildskatt. Allt från mobilbilder från den senaste skogsturen till porträttbilder på en kollega, tagna med systemkameran.Läs mer om Sanna Lund.