Drömskt vatten med lång slutartid

Visst har du sett bilder tagna vid vattendrag eller kust därvattnet ser ut att vara en enda vacker dimma? Det här är faktiskt inte så jättesvårt att ta. Du behöver bara använda en riktigt lång slutartid ochdå pratar jag ett antal sekunder, kanske 10-30 sekunder. Det finns några saker som gör bilden märkbart bättre. Jag vill visa dig hur du tar en sådan här bild steg för steg. Du behöver en systemkamera, ett standardobjektiv och gärnaett enkelt stativ. Därför om bilden ska bli skarp i övrigt så måste kameran varastilla. Det går att lägga kameran på något eller ta stöd, men enklastbrukar vara att använda ett stativ. Och du behöver vänta in skymningen för att kunna välja entillräckligt lång exponeringstid utan att bilden blir för ljus. Har du ett ND-filter så funkar det som ett par solglasögonför kameran och då kan du få långa exponeringstider även idagsljus. Men jag har inget sådant just nu utan använder barasystemkameran och standardzoomen.

Jag börjar med att ta bilden på vattendraget utan attegentligen tänka så noga på fotoeffekter eller komposition. Jag vill få med vattenfallet på något sätt i bilden och fångarörelsen av vattnet som rinner förbi mig. Det är fint med den här stenen, tycker jag. För att få det att kännas ordentligt i bilden så vill jag få en riktigt lågkameraposition.

Jag skruvar på kameran på stativet och byter tillS-läge och förlänger slutartiden till 30 sekunder.

ISO får stå på Auto och jag minuskompenserar tvåtredjedels steg för att inte få en för ljus bild. Med vikskärmen kan jag sedan lätt komponera bilden och placerafokuspunkten där jag vill ha den.

Den här bilden blir cool men stenen är inte helt skarp. Här är ett läge där bildstabiliseringen stjälper merän hjälper, så jag stänger av den.

Nu får jag en knivskarp sten, som du ser.

Sedan testar jag lite olika kompositioner tills jag hittaren som jag känner mig nöjd med och landar i den här bilden.

Bara för skojs skull testar jag också färg- och plustricket. Jag tar en bild med glödlamps- vitbalans och rejälminuskompensation, minus 2,3. Det här blir nästan en månskenskänsla, tycker jag. Ja, riktigt långa exponeringstider är ju superkul. Vad kan du skapa för bilder med lång exponeringstidoch ett rörligt motiv?