Mikrofonteknik

De bästa förutsättningarna för tal och sång

När du ska spela in tal eller sång gäller det att ha en bra mikrofon. Men vilken mikrofon ska du välja? Och vilka tekniker kan du ta hjälp av för att få en inspelning med bra ljudkvalitet? Det vet ljudteknikern Christin Karlsson.

I den här grundkursen får du hjälp att välja en mikrofon som passar just dig. Christin går igenom de två vanligaste mikrofonfamiljerna - de dynamiska mikrofonerna samt kondensatormikrofoner. Du lär dig om hur olika mikrofoner tar upp ljud och vilka symboler du ska leta efter vid köp.

När du har valt mikrofon är det dags att spela in. Då tar du hjälp av Christins tips kring hur du anpassar din inspelningsmiljö på bästa sätt. Även små justeringar kan göra underverk! Så som att ljudisolera med tyger, madrasser och kuddar.

Efter kursen är du redo att börja spela in. Om det så är på kontoret eller hemma i sovrummet.

MAJ 2021: Den här kursen är nu gratis för alla att se. Den är en del av Moderskeppet återvinning – kurser i ämnen vi inte valt att fördjupa Moderskeppet inom. Som du därför får se utan kostnad.

  • Gratiskurs
  • Undertextad
  • 19 avsnitt
  • 38m
  • Släpptes Mars 2018
Christin Karlsson

Christin Karlsson är utbildad musiker, ljudtekniker och producent. Hennes passion är hörbara och visuella upplevelser, inom musik, ljudproduktion och kommunikation.Läs mer om Christin