Begränsa till en viss filstorlek i Photoshop

Nu ska jag alltså lämna Lightroom och hoppa över till Photoshop, så dåväljer jag Foto > Redigera i > Redigera i Photoshop. I Photoshop får du lite bättre kontroll på den här processen att begränsatill exakt filstorlek. Det sker via funktionen Arkiv > Spara för webben.

Här inne kan jag nämligen få upp originalet och bilden som kommeratt skapas utifrån mina inställningar sida vid sida som du ser, så att jagkan jämföra dem. Du ser också att jag har valt Visa 2 här uppe. Här nere ser jag nu direkt information om hur stor bildfil kommer att bli. Här ute till höger så gör jag de flesta inställningar som jag annars skullegöra i Lightroom exporten. Jag kan till exempel välja Antal pixlar, den härbilden skulle ju exporteras 1280 pixlar bred till exempel. Jag kan konverterafärgrymden till sRGB och så vidare. Som jag nämnde tidigare så blir det bökigare om jag vill hålla påmed exportskärpa eller om jag vill bearbeta många bilder påen gång. Med resten inställt så drar jag i den här JPEG-spaken här uppe, tills jaguppfyller mitt krav på filstorleken. Du ser att när jag går ner i kvalitéså minskar förstås storleken på filen. Vill jag inte testa mig fram så kan jag också hoppa in i en liten hemligmeny, här, och skriva in filstorleken direkt. Då anpassar sig alltså JPEG-kvalitén för att uppfylla det här kravet.

Den stora fördelen här är alltså att jag kan kika och bedöma om minbild överlevde den här komprimeringen, om den kommer att överleva den. Kom ihåg då att den mest relevanta bedömningen egentligen sker i100% även om det alltid är frestande att zooma in här. Om du ser en visskvalités förlust på nära håll så behöver det faktiskt inte betyda så mycketi praktiken. Lite fördelar och lite nackdelar inte minst. Jag rekommenderar egentligeninte att du använder det här om du inte måste. Det är samma sak här, stanna i Lightroom om du kan men om du absolut måste uppfylla ensån här specifik filstorlek kan det vara skönt att gå in här för att få den härförhandsgranskningen och kunna ta ett bättre beslut kring vilketvärde du ska sikta på.