Skapa musik med samplingar i Ableton Live

Det svänger om en kaffekopp

Du hör ljud och rytmer i skogen, på kontoret eller vid köksbordet. En kaffekopp som ställs ned. Dunk. En kran som sätt på. Ptsss. Dunk - Ptsss - Dunk - Dunk - Ptsss.

Att sampla ljud, det vill säga att spela in ljud i din omgivning, och sedan få in det i datorn för att skapa rytmer och melodier är riktigt skoj. Du får genast ett personligt och unikt musikaliskt uttryck.

I den här kursen lär Mikael Björk dig hur du samlar in ljud, för över det till datorn och redigerar ihop din egen musik i Ableton Live.

Med programmets verktyg simpler och sampler skapar du melodier och rytmer. Med timestrech och warp redigerar du och får till musikaliska ljud. Mikael visar steg för steg och du kommer också märka att du inte behöver någon avancerad pryl för att komma igång – mobilens inspelningsmöjlighet räcker långt.

Välkommen till en värld där lövprassel och trummande på en apelsin ger dig ljud att skapa musik med. Ljud som du aldrig skulle kunna hitta i något annat ljud- eller musikbibliotek.

MAJ 2021: Den här kursen är nu gratis för alla att se. Den är en del av Moderskeppet återvinning – kurser i ämnen vi inte valt att fördjupa Moderskeppet inom. Som du därför får se utan kostnad.

  • Gratiskurs
  • 14 avsnitt
  • 39m
  • Släpptes september 2017
  • Inspelad i Ableton Live 9.7
Mikael Björk

Mikael är lärare, berättare och synthentusiast. Hans undervisning väcker kreativitet och upptäckarlust, ofta mot de elektroniska ljuden.Läs mer om Mikael här.