Inledning

Ska du ut och flyga är det större flygplan än så här som gäller. I alla fall om du ska få med dig en kamerautrustning som är värd namnet. Men det gäller att ha koll på vad de aktuella flygbolagenhar för regler i respektive land.

I ditt handbagage ska du ha det stora teleobjektivet. Sedan fyller du på med annan fotoutrustningupp till den gräns som du får ha i handbagaget.

Den fotoutrustning som du inte får ha med dig i handbagaget, får du antingen ha i dina fickor eller checka in. Jag strävar alltid efter att checka in så lite fotoutrustning som möjligt. Det innebär att jag har väldigt mycket i mina fickor. Men jag tar hellre obehaget att ha tio kilo fotoutrustning i fickorna, än den oro som jag känner för att checka in min fotoutrustning.

Men tro inte att du är smart om du hänger en kamera eller kikare runt halsen. För då räknas den också som handbagage om de är formella.

Även om du har mindre än tillåten storlek och vikt med dig. Kan du bli tvingad att checka in din kameraryggsäck, för att utrymmet för handbagaget är fullt. Då är det bra att ha med sig en kasseatt flytta över kamera och teleobjektiv till. För jag har svårt att tro att du behöver checka in en kasse. Och så en sak till, var tidig när du går ombord på planet. Då har du större chans att få en plats för din kameraryggsäck. Om det är praktiskt möjligt tar jag helst bilen. Då får jag med mig allt jag kan behöva för att vara borta flera veckor i sträck. Förutom kikare och kamerautrustning har jag med mig mat och bostaden, för jag har en liten husbil.

För att inte missa något tillfälle har jag kameran lätt åtkomlig och rätt inställd. Men den ligger inte oskyddad i framsätet. Jag försöker alltid skydda min kamera så långt som det är möjligt utan att dethämmar min fotografering. Tänk också på den fara som det är vid en olyckaatt ha en tung kamera liggande löst i framsätet.

Det finns fågelfotografer som i stort sett bara åker runt med bilen och fotograferar. Deras viktigaste tillbehör är inte ett stativ utan en bönpåse attlägga kameran på. Ännu bättre stöd får du om du har två bönpåsar och görsom fotografen på bilden. Han använder både bildörren och backspegeln som stöd. Tillhör du denna gruppen av fågelfotografer är det inga problem, då tar du med dig allt som du tror att du kan behöva och lite till.