Plats och utrustning

För att uppfattas som proffsig framför kameran ska du väljaen plats med en renodlad bakgrund. Alltför stökig miljö kommer att göra att tittaren har svårtatt fokusera på dig och det du ska förmedla. Välj därför inte att placera dig mitt i ett rörigt kontorslandskap, utan hitta ett avskilt hörn eller ett mötesrum. Gärna med en ren vägg bakom dig. Du behöver också ha bra ljus. Här räcker fönsterljus väldigt långt om du har tillgång till det. Annars kan du testa dig fram med inomhus belysningen. Försök att undvika skarpa skuggor och ojämnt ljusi ansiktet genom att vinkla dig åt olika håll från därljuset kommer ifrån. På så sätt motverkar du också motljus.

När du har hittat en bra plats med snyggt fallande ljus, då är det dags för rätt utrustning. Och här behöver du verkligen inte krångla till det, en laptop med inbyggd webbkamera och ett par hörlurar med mikrofondet räcker väldigt långt. Om du sedan vill ta steget längre kan du investera ien extern mikrofon eller en mygga som du kan fästa på kläderna.

En föreläsare som hela tiden tittar åt ett annat håll föratt till exempel läsa i sina anteckningar uppfattas somoförberedd och oprofessionell. Och tittaren tröttnar snabbt. Jag tänker att du sitter på en dejt eller ett affärsmöte ochmitt under samtalet så börjar den mitt emot dig att flackamed blicken och titta ned i sin telefon. Då kommer du att uppleva personen som ointresserad och tolka det somatt personens tankar har försvunnit någon helt annanstans. Precis detsamma händer om du tittar bort för mycket när duär framför kameran. Därför ska du investera i ett mobilstativ och skaffa digen prompter-app. Då har du enkelt tillgång till ditt manus under hela sändningen. Med promptern smidigt placerad ovanför kameran så kan du bådeläsa ditt manus och ha ögonkontakt med din tittare. Det ger ett proffsigt intryck och det hjälper dig att intetappa bort dig. Och dessutom så slipper du lära dig hela manuset utantill.