Det är skillnad mellan att ta en enda bra bild, och att berätta en visuell story i bilder, för då vill du ha variation. Bilder du tar ska ju användas till något. Eller hur? Jag brukar använda mina vardagsbilder till att göra bland annat fotoböcker. Och när jag väl sitter och designar min fotobok, då vill jag ju ha riktig bra bilder att välja bland. Men kolla på de här bilderna från en familjeutflykt vi gjorde i veckan. Ofta kan det se ut så här, och problemet med de här bilderna är att de ser nästan likadana ut allihop. Min fotobok blir trist, för alla är tagna på ungefär samma avstånd och på ungefär samma höjd från marken. En spännande visuell story behöver något mer, och det jag vill visa dig nu kan verka simpelt, men det räcker faktiskt hela vägen upp till proffsens nivå. Det handlar om att tänka dig en bingobricka för komposition.
På den här ledden har du avståndet från kameran. Här är du nära motivet med kameran, här är du mellanlångt bort, och här är du på ett ganska stort avstånd. På den andra ledden har du kamerans höjd över marken. Här fotar du lågt, här i ögonhöjd, det vanliga då, och här högt över marken. Lite som fågel, fisk eller mittemellan. Kombinationerna av de här blir din bingobricka. Mina bilder från utflykten var allihop i mittenrutan. Ögonhöjd och mellanlångt avstånd. Knepet blir istället att ta bilder som kryssar i fler av de här rutorna.
Det är klart att du inte maniskt ska försöka fylla i varenda ruta, men jag brukar ha den här bingobrickan som en liten guide. Jag vill ha nån bild riktigt långt bortifrån, nån riktig närbild, nån kanske med riktigt låg kameraposition. Sammantaget får jag då en bildberättelse som är mycket mer intressant att titta på.
Det här liknar ju också lite hur en bildjournalist tänker, att bilderna ska vara visuellt varierade. Bingobrickan kan vara din guide för att skapa den variationen. ♫ Musik ♫