Jag har varit ute vid piren i Jönköpingför att fånga lite bilder på den här härliga kvällen, och tyckte den här båten var intressant. Jag har letat lite kompositioner, och till slut hittat en som jag tyckte om med flaggan i motljus, och man får den här härliga känslan, tycker jag, av varm och härlig kväll. Bilden som jag fick här, den gillar jag, men jag skulle vilja göra något lite extra med den. Jag vill lyfta den på något sätt, och det jag vill visa dig nu är ett kameratrick som gör precis det här. Jag vill få en ännu mer sommarvarm känsla i den här bilden, och det är det jag kommer göra nu.
Jämför de här två bilderna. Det enda som skiljer dem åt är färgtonen. Och färgtonen i en digital bild bestäms av vitbalansinställningen i kameran.
Det funkar nämligen så att ljus har olika färg. Om du är inne och tänder lamporna blir det ett ganska varmgult ljus av det. Är du ute en vinterdag kan det vara ett mycket, mycket blåare och kallare ljus. Skulle du hålla upp ett vitt papper i det här gula ljuset, och jämföra det med ett vitt papper i det blå ljuset, så kommer vitt inte se vitt ut. Våra ögon är lite speciella för de förlåter det här ganska snabbt, och tolkar papperet som vitt, men kameran gör inte det. Kameran behöver kompensera för de här olika ljus, med hjälp av det som kallas vitbalans. I vanliga fall sköter kameran det här helt själv, den är ställd på autovitbalans och gissar helt enkelt. Vad är det för typ av ljus? Vad ska jag kompensera för? Är det det varmgula, då drar kameran bort gult och in med blått istället så att det kompenserar, och tvärtom då i det blåa ljuset. Tricket är att du kan ta manuell kontroll över det här, och faktiskt använda det här, både om det skulle vara så att kameran gissar fel, men också som en kreativ effekt. Och det är det som jag har gjort här.
Jag ville få den här bilden att se ännu mer sommarvarm ut, så det jag har gjort är att jag har gått över från autovitbalans, till inställningen skugga. Det brukar vara en symbol med ett litet hus och streck på sidan. Det är alltså den inställningen där kameran kompenserarsom mest för kallt ljus, det vill säga, bilden blir varmare. Som du ser på de här två bilderna så är det faktiskt en enorm skillnad i känsla, och jag gillar verkligen det sommarvarma som framträderi bilden där jag bestämde över vitbalansen själv. Testa gärna det här själv också. Ta fram kameran och se efter var du har vitbalansinställningen. Det kan vara i menyn eller på nån knapp. Leta efter en knapp med förkortningen WB, det är oftast det, White balance. Vad ska du ha den inställd på då? Normalt sätt så är det AWB, det vill säga autovitbalans, som är jättebra därför att kameran är rätt så intelligentnär det gäller att gissa en lämplig vitbalans. Men som sagt, när du upplever problem, eller när du vill göra något kreativt extra med färgen, då kan du gå över till någon egen vitbalansinställning. Glöm inte sen att ställa tillbaka vitbalansen till auto, därför att den kommer ihåg det här även om du stänger av och slår på kameran. När du fotar med din mobilkamera så kan du också välja vitbalans, men det är inte alltid det går att göra i standardkamera-appen. I stödmaterialet tipsar jag om kamera-appar som jag gillar, där du kan välja vitbalans manuellt.
En situation som jag tycker är så där typiskt svår att hantera, det är lysrörsljus och när det blandas med dagsljus. Säg att du har lysrör som för mig kan vara lite grönaktiga i tonen, och sen kanske det är ett fönster också, då kan de här ljuskällorna blandas och kameran får svårt att gissa helt enkelt. Det är ett sånt där typiskt läge då jag brukar behöva justera vitbalansensjälv på ett mycket tydligare sätt. Så ställ kameran på autovitbalans och se det här färgtricket med egen vitbalanssom ett sätt att åtgärda problem när du inte gillar färgen i bilderna, och som nånting kreativt som du kan göra för att lyfta bilden ett extra snäpp.