Så fångar du rörelse på bild med systemkamera

Att fotografera hundar är inte lätt. Dels rör de sig snabbt, och dels har många en mörk päls som bara sväljer allt ljus känns det som. Det blir lätt så här. En suddig hund som simmar ur bild. Och kameran är ju speciell. Den skiljer sig från våra ögon på så vis att den samlar in ljus under en viss tid, slutartiden, och är den för lång blir motivet suddigt. Det är precis det som har hänt här. Kameran har valt en för lång slutartid, så hunden hinner röra sig under tiden, och då blir den oskarp. Genom att ta kontroll över slutartiden kan du istället frysa rörelsen. Det enda du behöver göra då är att gå över till S-läget, Tv heter det på vissa kameror. Då kan du istället själv välja vilken slutartid du vill ha.

För en hoppande hund behövs en riktigt kort slutartid, så jag väljer 1/2000 sekund. Olika motiv kräver olika tider. Det är bäst att testa sig fram till något som ärtillräckligt för att frysa just den rörelsen.

Här ser du effekten av en riktigt kort slutartid, hunden är totalt stilla mitt i hoppet.

Trots att hunden rör sig både snabbt och explosivt, så kan kameran frysa det här helt och hållet, och det blir ganska effektfullt. Sen kan du förstås vara kreativ och gå åt andra hållet också, och istället ta med rörelsen i bild. Här har jag ställt in en extra lång slutartid, 1/30 sekund istället. Dessutom följer jag med hunden med kameran samtidigt som jag trycker av. Då får jag det här härliga swishet i bakgrunden, och har jag lite tur nu så kan jag få en hyfsat skarp bild på hunden ändå, tack vare att jag åker med med kameran hela tiden, och försöker följa hunden med sökaren. Som du ser kan det krävas några försök men till slut så fick jag den här bildensom jag verkligen gillade. Att fånga rörelse på bild kan du alltså göra på flera olika sätt. Antingen frysa den med en kort slutartid eller ta med rörelsen i bild, och göra något kreativt av den. Allt som rör sig kan bli intressant att fånga med långa slutartider. Här har jag lagt kameran på räcket och haft en slutartid på 30 sekunder. Ser du hur billjusen liksom målar långa streck längs vägen så här. Vilka kreativa effekter kan du skapa, med en extra kort eller extra lång slutartid?