Så får du lagom ljusa bilder

♫ Musik ♫

Det är septembers varmaste dag och jag bara njuter av värmen. Självklart vill jag ta en bild och skicka till dem där hemma. Men ser du hur det blir? Jag blir ju alldeles för mörk i ansiktet. Det här är samma problem du kan få när du tar bilder under skidsemesternoch snön blir helt grå i bilderna. Det handlar om att kameran lyssnar på hela bilden, när den bedömer hur ljus bilden ska bli. Om något i bilden är väldigt ljust, i det här fallet himlen bakom mig, så tar kameran hänsyn till det och gör hela bilden lite mörkare. Just detta att bilder blir för mörka eller för ljusa är mycket vanligt, men samtidigt väldigt enkelt att åtgärda. Fotar du med mobilkameran kan du enkelt plussa eller minusa ljus. Exakt hur du gör beror på vilken mobil och vilken kamera-app du har. På min Iphone kan jag dutta till på motivet och sen dra uppåteller neråt för att justera ljusmängden. Jag kan också ställa in en övergripande inställning där jag kan vrida in pluseller minus som kamera-appen minns också nästa gång jag tar fram den. Kolla upp hur du gör i din favoritkamera-appför att justera ljusheten.

Fotar du med kompakt-, hybrid- eller systemkamera ska du letaefter en knapp med plus/minus på. På de flesta kameror fungerar inte det här i gröna rutan-läget, så jag går över till P istället. Ibland justerar du plus/minus med en knapp plus en ratt, ibland är det i menyn, ibland är det på en ratt som ska klickas på som här. Leta i manualen efter exponeringskompensation, så hittar du hur det funkar i just din kamera. Det jag gör för att fixa den här mörka bildenär att vrida in +1 och ta en ny bild. Så, nu blir det ju mycket bättre, eller hur.

Risken finns nu att jag bara stänger av kameran och packar ner den, och när jag ska ta bilder imorgon kommer alla att se ut så här. Grejen är förstås att kameran minns inställningen på exponeringskompensation, även om du stänger av den, så glöm inte nollställa när du har skruvat på den.

Faktum är att jag oftast använder plus/minus åt andra hållet, för det är oftare ett problem för mig att bilderna blir för ljusa. Ett exempel är den här bilden. Här blev brudparet alldeles för ljust. Ser du att håret blir alldeles kritvitt här, så jag fick vrida in -2 och då blev det mycket mer lagom.

Jag brukar kalla det här för plus-tricketför att det är så smidigt att plussa ljus i kameran. Ta med dig det här nästa gång du upplever att en bild blir för mörk eller för ljus. Då vet du hur enkelt det är att fixa. ♫ Musik ♫