Så får du suddig bakgrund i dina bilder

Vad är det med de här bilderna som gör att de känns proffsiga? Och vad krävs för att du ska kunna ta liknande bilder? Det de här bilderna har gemensamt är det korta skärpedjupet, det vill säga, mycket sudd i bakgrunden. Men hur ska du göra för att få ett så kort skärpedjup? Det beror på vilken typ av kamera du använder. Du kan nämligen skapa suddig bakgrund på två olika sätt.

Lättast är det med din mobilkamera. Där skapas den suddiga bakgrunden digitalt. Du byter bara till porträttläge och tar bilden. Supersmidigt. Men hur funkar det här egentligen? Kameran gör en mappning av motivavståndet, och lägger på extra oskärpa i bildbehandlingen. Du kan till och med ändra mängden oskärpa i efterhand, eftersom den skapas i bildbehandlingen. Du väljer bilden och kan enkelt skruva in precis så mycket sudd du vill ha.

När jag visade det här tricket för en kompis, så tyckte han att det kändes som att få en helt ny kamera, så proffsigt kan det kännas när du får till oskarp bakgrund i porträttbilder.

För dig som fotar med systemkamera, hybrid eller kompaktkamera, så funkar det lite annorlunda. Här skapas oskärpan som ett optiskt, eller fysikaliskt, fenomen. Det handlar om att en stor bländaröppning rent fysiskt ger en oskärpa i bilden, i de partier som är närmare eller längre bort än själva skärpepunkten. Tre saker bidrar till mycket sudd i bakgrunden. En stor bildsensor. En stor ljusöppning i objektivet, det vill säga bländaröppningen. Och sen att komma så nära motivet som möjligt. ♫ Musik ♫

Ser du skillnaden mellan de här två bilderna? Den vänstra här är tagen med en kompaktkamera, och som du ser så blir det inte speciellt mycket sudd i bakgrunden, hur jag än ställer in kameran. Det här beror ju på att kameran varken har särskilt stor sensor eller bländaröppning. Nästa bild är tagen med en systemkamera med standardzoomen. Den som följde med kameran. Du ser att det blir ju lite mer sudd för den här kameran har en större sensor. Men, för att få det där riktiga suddet så krävs något extra, ett objektiv med stor ljusöppning. Så jag byter till ett objektiv med största bländaröppning på 1,8 istället, och sen kommer själva kameratricket. Jag väljer A-läge eller Av som det kallas på vissa kameramärken, och då kan jag alltså själv styra över bländaren. Jag rattar in det lägsta bländartalet, i mitt fall då 1,8.

Det gör som sagt rätt stor skillnad om du har ett objektiv som kommerner till exempelvis 1,8 eller till och med 1,4, jämfört med standardzoomen som går ner till kanske 4 eller 5,6. Det blir inte alls samma sudd med den. Så nu har jag lyckats få till det här suddet i bakgrunden, tack vare kombinationen av en stor sensor i systemkameran, ett objektiv med stor bländaröppning, det vill säga lågt bländartal, och dessutom så går jag så nära som möjligt. Då kan jag få den här bilden. Suddig bakgrund är ju väldigt populärt och något jag själv använder ofta. Jag är verkligen förtjust i det här korta skärpedjupet. Jag tycker att det tillför en skön känsla i bilden, och det hjälper till att lägga fokus på det som är viktigt, nämligen brudparet i det här fallet. Oavsett om du använder din mobilkamera eller nån annan typ av kamera, så är suddig bakgrund ett bra verktyg i din verktygslådaför effektfulla porträttbilder. ♫ Musik ♫