Proffsigt uteporträtt med enkla medel

Porträtt i solljus kan vara en utmaning. Solljuset är hårt och det ger starka kontraster mellandet ljusa och det mörka i bilden. Att ha solen i ryggen är en variant, men i alltför starkt solljus kan det bli rätt jobbigt för modellen, och det brukar ofta resultera i kisande ansikten. Motljus är i så fall mycket bättre då, men, då kommer andra problem, att ansiktet ofta blir för mörkt. Bara tio meter bort kunde jag istället ta den här bilden. Och hemligheten är: Låt en husvägg vara ljuskälla i bilden. En husvägg lyser väl inte tänker du. Nej, den gör inte det, om inte solen lyser på den, för då reflekterar den solljuset och blir en fenomenal ljuskälla för porträtt.

Det du ska tänka på för att ta proffsiga porträtt ute i solljus är alltsåatt hitta en husvägg som solen lyser på. Den som jag hittade var helt perfekt för ändamålet. Den råkade vara vit och det är kanske det allra bästa, men det funkar jättebra med ljusgult eller nån annan ljus färg också. Det viktigaste är att solen lyser på väggen, och så använder du väggen som ljuskälla. Det funkar bra att vara var som helst här, men nu råkade Lisen börja leka inne i skugga av det här huset, men vi hade lika gärna kunnat ta bilden ute på parkeringsplatsen i direkt motljus.

Det viktigast som sagt är att använda de ljusa husväggarnasom ljuskälla in i bilden.

Det här husväggstricket funkar bra för alla typer av porträtt egentligen. Barn, brudpar, enskilda personer, och jag använder också det här tricket när jag ska fotografera stora grupper utomhus. Jag hoppas att det här får dig att se med nya ögon på ljusahusväggar i soligt väder. De är verkligen din gratisbiljett till proffsiga bilder.