Höj ISO på systemkameran när du fotar i mörka miljöer

♫ Musik ♫

Jag ska precis in här i kyrkan och träffa ett brudpar för lite fotografering, och min förhoppning är att vi ska få riktigt schyssta svartvita bilder. Häng med. ♫ Musik ♫

Mörka miljöer som här inne får nog betraktas lite som en svart backeför oss som vill få fina bilder. Det är lite klurigt när ljuset är så svagt. Du känner säkert igen svårigheterna i mörka miljöer, som till exempel i kyrkan under en vigsel. Antingen får du suddiga och blurriga bilder, eller, om blixten poppar upp, så ger det en skarpare bild, men, inte riktigt med rätta känsla i ofta.

Det här beror förstås på det svaga ljuset. Kameran behöver samla in ljus under en längre tid, för att få en tillräckligt ljus bild, och då är det lätt att råka röra kameran lite under slutartiden. Det fina är att det är enkelt att lösa det här problemet. Du har nämligen en kontroll i kameran som kan förstärka det svaga ljuset, och det är ISO-talet, ISO-spaken brukar jag kalla den. Först behöver du ställa om kameran till P-lägetså att du kan ändra ISO manuellt, det går oftast inte i gröna rutan-läge. Sen höjer du ISO-talet och det här blir alltså en extravolymförstärkning för det svaga ljuset. Jag började här med att dra upp ISO till 1600 för att få en skarpare bild, och du kan förstås höja ännu mer om du fortfarande inte får en skarp bild. Det du ska veta är att det här har en baksida, bilden blir mer brusig och grynig av det här. Men, ju modernare kamera, desto bättre klarar den höga ISO-tal. Det innebär att taket för höga ISO i praktiken varierar för olika kameror, allt ifrån kanske 1600 upp till 12800, eller ännu högre. Med den här kameran så är det inga problem att gå upp till ISO 3200. Och jag är heller inte speciellt rädd för bruset, jag tycker att det är bättre att få en naturlig bild med skön känsla i, än att få det helt brusfritt. Och hittills har inga brudpar klagat på brusiga bilder, och jag har tagit många bilder på ISO 6400.

Det du inte ska glömma sen är att ställa tillbaka ISO, eftersom kameran minns inställningen även om du stänger av den. Annars riskerar du att få lite problem i starkare ljus sen, och dessutom lite brusigare bilder i onödan.

Vad är smart att ha kameran inställd på till vardags? Det är ju rätt skönt att slippa tänka på att ställa om ISO hela tiden, och i många kameror så kan du faktiskt låta automatiken sköta ISO-talet, vilket jag tycker är supersmidigt. Så leta efter AutoISO i kamerans meny eller i manualen, så ser du ifall din kameran har det. Min kamera är inställd så nästan hela tiden, då kan den själv höja ISO så fort jag ska fotografera i nån mörkare miljö. ♫ Musik ♫