Världens enklaste fotostudio

Ser du det mjuka och proffsiga ljuset i den här bilden? Det är lätt att tro att bilden är tagen i en studio med massa dyr blixtutrustning. Men faktum är att du kan ta en likadan bild, med enbart sånt som du har liggande hemma. Jag ska börja från början. Utan det här tricket skulle bilden kunna se ut så här. Hårt ljus, stökig bakgrund, och inte alls samma känsla som den andra bilden hade. Och nu vill jag avslöja, från början till slut, hur du kan göra för att ta egna såna här bilder, då solen lyser in i ditt fönster. Det första du behöver göra är att förbereda alla prylar som du behöver. Sen hittar du ett fönster där solen lyser in, och hänger upp ett lakan som diffusor framför fönstret. Det är det här som ger det väldigt, väldigt vackra ljuset in.

Bygg sen en reflektor med hjälp av wellpapp, en pizzakartong, eller vad du nu har liggande hemma, genom att fästa aluminiumfolie på den. Sen flyttar du blomman, positionerar den, så att det här diffuserade, fina ljuset från lakanet och fönstret, kommer in på sidan på blomman. Glöm heller inte att släcka lamporna inomhus, för det blir allra snyggast ifall du bara har en typ av ljuskälla. Då slipper du det här gulaktiga ljuset som lamporna kan ge. Sen gäller det bara att hitta en intressant komposition. Försök att fylla ut bilden samtidigt som du har en ren bakgrund med. Det kan vara smart att zooma in lite grann med kameran, för då blir det faktiskt lättare att få en helt ren bakgrund i bilden. Jag fick faktiskt också rensa undan lite och plocka bort en tavla här. Och där har du bilden sen. Det här blir ett proffsljus diffuserat genom ett lakan, och det är så här enkelt faktiskt.

Med hjälp av den här reflexskärmen som jag byggde med wellpappen, så kunde jag faktiskt sen också ta den här bilden. Här är ljuset inte diffuserat genom lakanet, utan istället studsat på reflexskärmen, på blomman som står i skuggan. Det blir en liknande effekt, men, det gör att du kan styra det här ljuset mycket mer precist.

Och som du ser så blir det rätt stor skillnad, med och utan reflexskärmen.

Så med lite övning kan du nu skapa proffsiga studiobildermed väldigt enkla medel. Och faktum är att det här tricket fungerar också för porträtt eller smycken, eller varför inte prylar som du vill sälja på Blocket. Lycka till med dina bilder i världens enklaste fotostudio.