In med skit i förgrunden

Ofta när jag fotograferar är det så enkeltatt jag riktar kameran mot motivet och knäpper av. Det jag får då är förstås motiv och en bakgrund. Men, de gånger jag vill ha lite mer djup i bildenkan det vara kul att ta in lite skit i förgrunden. Det gör att motivet ramas in på ett jätteintressant sätt, precis som här. Det här tricket är ju förstås inte begränsat till bara porträtt. Här har jag faktiskt plåtat en 737:a som startar genom ett buskage, och jag får den här inramningen som jag faktiskt tycker lyfter bilden. En gång hade jag en fotografering av ett par, och vi var nere på stan, och jag behövde få nånting som gav lite färg i bilden. Och då hade vi en plastpåse, en rosaröd plastpåse som jag höll upp framför linsen. Den gav bilden, både en renare yta vid paret här men också lite mer färg.

Så vad behöver du tänka på om du vill ta en sån här bild? Ja, det är några grejer. För det första behöver du hitta lite skit, och det är bra med nånting som har öppningar i sig eller små håligheter, som gör att du kan se motivet igenom det här då förstås. Sen gäller det att gå nära, kryp riktigt nära med objektivet, så att du nästan är liksom inne i blomman då i det här fallet. Vad mysigt Lisen att sitta där och fika. Det var väl härligt.

Det tredje är att du behöver sätta skärpan på motivet, och sen krypa in i den här skiten i förgrunden. Det kan vara så att kameran inte lyckas hitta skärpan, utan den hamnar på förgrunden istället. Det du kan göra då är att rikta kameran mot motivet, hålla ner halvvägs, och sen röra in kameran och försöka hitta rätt. Här gäller det nu att finlira lite så att du får en intressant inramning på motivet.

Så det här med att få in lite skit i förgrunden är faktiskt någotsom jag själv använder ganska ofta. Om jag till exempel ska fotografera min dotters födelsedagskalas, så försöker jag tänka så här. Alla bilder ska inte se likadana ut. Några bilder kan ha nånting i förgrunden som gör dem lite mer intressanta.