Justera vitbalansen

En utomhusbild känns för kall och en inomhusbild blir nästan gulaktig. Mm, känner du igen det här? Bilden har fått ett så kallat färgstick och beror på att allt ljus är färgat. En glödlampa ger gult ljus medan dagsljuset ute envinterdag är mycket mycket kallare. Dina ögon, eller snarare din hjärna, korrigerar hela tiden för det här såatt du knappt märker att det här fenomenet finns, ljuset upplevs för det mesta som neutralt när du tittar dig runt omkring. Du vitbalanserar som det så fint heter.

Även kameran korrigerar men det är inte alltid som den lyckas med det här, och det är då du kan få de här lite för kalla eller lite för varma bilderna, men du kan råda bot på det med verktyget Vitbalans och så här gör du. Den här bilden på mig gåendes på en spång ute i skogen en vinterdag, den drar åt det kalla hållet. Lite för kall tycker jag ävenom det var en snöig och kall dag och då väljer jag verktyget Vitbalans, och genom att svajpa med fingret över bilden åt höger värmer jag upp bilden, och drar jag åt vänster så kyler jag ner den ännu mer. Längst upp ser du hur reglaget för temperatur ändras medan jag drar. Jag plusar reglaget för att få den lilla lilla värme som jag tycker behövs föratt bilden ska kännas mer behaglig att titta på.

Jag trycker och håller inne på bilden för att visa bilden så som den såg ut föreoch så som den ser ut med vitbalansjusteringen. En till synes ganska liten justering som ändå gör en hel del för bildupplevelsen. En annan bild som lider av det motsatta, den är något gulaktig i tonen. Svajpar jag åt vänster kyler jag ner den, och får en mer neutral ton på den vita väggen.

Om det är så att du upplever att det är lite klurigt att hitta rätt genom attsvajpa höger och vänster med reglaget kan du prova att använda Pipetten. Tryck till på den och dra sedan runt den i bilden för att hitta en färgneutral ytaeller någonting som <i>ska</i> bli neutralt när färgsticket är borta, gärna en grå yta om det finns i bilden. Det <i>kan</i> fungera med en nästan viteller nästan svart yta ibland, men bäst resultat ger en grå yta, och när du har gjort det så får du hjälp med korrigeringen. Vill du finjustera en aning är det ju bara att dra lite till i reglaget. Du kan också låta Snapseed försöka gissa vad som är en bra vitbalansgenom att trycka på knappen Auto, men av erfarenhet brukar resultatetbli lite si och så, så jag brukar ta för vana att själv styra då, antingen med reglaget eller med hjälp av Pipetten. Om du svajpar uppåt eller trycker på Reglagesymbolen får du tillgång tillen justering till. Förutom Temperatur där du kan reglera kyla eller värme, finns också Ton och <i>här</i> kan du istället addera mer magenta eller grönt i din bild, och det här är någonting som du sällan behöver göra. Möjligheten finns eftersom vissa ljuskällor kan ge ett färgstick somrör sig på den här färgskalan istället för den blå–gula färgskalan. Lysrör ger till exempel ifrån sig ett lite mer grönaktigt sken, och då kan du behöva kompensera med lite magenta. Så det är bra att du vet om att det här Tonreglaget också finns, men du kommer sällan behöva gå in och justera det här.

Verktyget Vitbalans ligger ju inte först i Verktygslådan, varför började jag inte med det allra fösta verktyget kanske du tänker, det känns ju logiskt. Om du först ser till att din bild har en mer korrekt vitbalansså kommer resterande justeringar bli mycket enklare och snyggare, för annars är risken stor att du kommer förstärka det kalla eller varma i bildennär du jobbar med ljus och kontrast och färgmättnad. Så börja med vitbalansen så har du sen en bra grund att jobba vidare mednär du jobbar med alla andra bildbehandlingsverktyg.

Verktyget Vitbalans löser alltså problem med bilder som har blivit för kalla eller