Gör om till svartvitt

Nu är det dags att skala bort alla färger och göra en bild svartvit. Former och strukturer kommer fram i naturen och porträtt känns rena ochklassiska. Svartvitt finns som helt eget verktyg i snapseed, du får rulla ner en bit iverktygslådan. Här fungerar det så att du får en rad färdiga svartvita effektersom du kan utgå från för att sedan finlira efter eget tycke och smak. Swipa uppåt i bilden för att justera ljusstyrka, konstrast och mängdenkorn i bilden. I den här bilden på krokusarna i rabatten så vill jag framhävaformer och texturer i bladen, så jag utgår från den effekt som heter kontrast. Sen tänker jag att jag ska dra ner ljusstyrkan lite och öka kontrastenpyttelite genom att dra åt höger. Något korn vill jag inte ha här, så det får vara kvar på noll. Jag tittar på originalbilden genom att trycka till på bilden och hålla inne, så här såg bilden ut innan och så släpper jag och så blir bilden svartvit. Nu ser jag som en betraktare tydligare hur formerna och texturen, men också hur ljuset, ser ut i den här bilden, väldigt vackert tycker jag. Svartvitt förknippar jag ganska mycket med porträtt, ett svartvitt porträtt kännsrent och klassiskt och personens ansiktsdrag verkligen lyfts fram. Mitt självporträtt, ja det får en filmiskt look med mycket kornighet, tjusigt! Jag vill faktiskt inte ens finlira något, utan jag är nöjd med det här. Svartvitt kan också förstärka dramatik i en lanskapsbild. Den här bilden är över en stilla vättervy med lugna blå toner, den blir plötsligtmer dramatisk och mystiskt när jag konverterar den till svartvitt medbildeffekten Mörk och sen ytterligare lite, lite mer kontrast.

Det finns ett sista litet skrymsle att kolla in under svartvittverktyget och detfinner du under den lilla runda ikonen. Här kan du nämligen testa hur bilden blir genom att addera olika färgfilter på dinsvartvita bild. Det betyder inte att bilden blir färgad på något sätt, utan detsimulerar hur bilden skulle ha blivit om du hade fotograferat den med ett färgatfilter på objektivet. Det är mer vanligt på systemkameror. Varje filter sätter sin prägel på hur bilden konverteras till svartvitt. Här handlar det mycket om att testa, blir bilden bättre genom ett färgat filtereller så struntar du i helt i det och återgår till det neutrala läget och jobbaristället med de verktyg du har här som ljushet, kontrast och korn.

Svartvitt, så stora möjligheter med enkla justeringar, plocka fram formeroch texturer, skapa klassiska porträttlook och förstärk dramatiken i en landskapsbild.