John Bauer-skog

En bild från start till mål. En bild tagen en tidig vårdag vid Hassafallen i utkanten av Jönköping. En riktig John Baursk plats i skogens skugg- och ljusspel, och just det här bauerska vill jag locka fram ännu mer ur bilden, med en rad väl utvalda justeringar. Jag börjar med att se till att vitbalansen är bra, för jag upplever nämligen bilden ett uns för kall. Jag drar fingret åt höger för att addera lite mer värme, det behövs inte så mycket men det gör ändå skillnad. Före och Efter. Jag ska även mörka ner bilden något för att öka på den trolska skogskänslan. Jag öppnar Bildjusteringar och drar reglaget för Ljusstyrka åt vänster. Jag kan ta i rätt bra ändå för de små ljuspölarna som skapas i mossan avsolen och det skummande fallet bidrar ändå till att bilden inte upplevsalltför dunkel och murrig, för det finns ju en del ljus i mörkret. Jag kan nog också kosta på mig lite mer kontrast så jag svajpar uppåtoch drar sen åt höger för mer kontrast, inte jättemycket men en liten skjuts. Redan nu upplever jag bilden som mer inbjudande och skogig kan man säga. Jag tycker att nedmörkningen var bra men jag skulle nog vilja se om falletkan lyftas fram mer genom att jag ljusar upp just det partiet.

För att suga betraktaren in mot mitten ännu merska jag använda en lätt vinjettering tänker jag, så jag väljer Vinjettering och svajpar vänster för att mörka ner hörn och kanter. Före och Efter. Ja, det där passade fint. Nu börjar jag känna mig riktigt nöjd. Jag skulle dock vilja prova en sak och det verktyget <i>har</i> jag faktiskt intevisat dig i kursen men som inte är svårt alls att hanteranu när du är så hemma i Snapseed. Kornig film heter det verktyget, och det det gör är helt enkelt att lägga på en bildeffekt, en färgton men också kornighet, så inget jättesvårt. Jag har några färdiga effekter att välja mellan så jag kan prova lite.

Jag tror jag väljer den som heter B01, som ytterligare värmer upp och murrar till bilden. Genom att svajpa höger kan jag öka kornigheten i bilden, men jag tror att jag är rätt nöjd med mängden där faktiskt. Jag kan också öka på effekten ytterligare genom att svajpauppåt och sen justera Formatstyrka. Mer Formatstyrka ger mer effekt och jag vill ha <i>mer</i>. Jaa, så där. Före och Efter. Det här sista satte verkligen pricken över i ändå. Jag har gått från detta, till detta. genom att justera vitbalans, ljus och kontrast, och sen har jag penslat in ljus i vattenfallet särskilt, lagt på en subtil vinjettering och sen kryddat bilden med extra bildeffekt, den som heter Kornig film. Mer murrig och sagolik skog, mer John Bauer, allt med hjälp av Snapseeds verktyg.