Vinjettera

En vinjettering, det vill säga nedmörkade hörn och kanter, den kan hjälpa till att leda betraktaren in i bilden. Det blir som ett sug in mot mitten, mot huvudmotivet. Det här används också som en ren bildeffekt, det kan helt enkelt bara vara lite snyggt med en gnutta nedmörkade hörn.

uppbyggnad. Redan när du kommer in i verktyget så adderas automatiskten mörk vinjettering. Du ser Före och Efter. Ett sug in mot kyrktornet här och reglaget står på -50. Du kan reglera detta genom att svajpa åt vänster eller höger. Drar du reglaget upp till ett plus-värde får du istället en ljus vinjettering, det är inte en lika vanligt förekommande effekt men det går alltså. Det här verktyget är som sagt otroligt enkelt, inte massvis av inställningar, det enda du kan göra förutom det här, är att slå om från Yttre ljusstyrka tillInre ljusstyrka genom att dra uppåt över bilden. Med justeringen Inre ljusstyrka mörkar du ner eller ljusar upp mittpartietistället för hörnen och kanterna, så det kan vara ett sätt att <i>ytterligare</i> förstärka effekten. Att lägga på mycket vinjettering, mörkt ute i kanterna, och sedan ljusa upp mittpartiet ännu ännu mer, men det är mer sällan som jag själv använder den här justeringen. Du kan också flytta runt vinjetteringen i bilden och i den här bilden på Gabriellaså har jag lagt en vinjettering för att leda betraktaren in mot hennes ansikte, men däremot så tycker jag att den ljusa punkten hamnar lite för högt, för Gabriella är ju inte riktigt i mitten av bilden. Så jag vill ha ner den lite och få mer vinjettering i överkant, och det löser jag då genom att dra ner den här blåa lilla pluppen, det blir nästan lite som att arbeta med en spotlight faktiskt.

Vinjettering är alltså ett sätt för dig att leda betraktaren in i bilden. Prova, både med mycket och med lite. Hur blir skillnaden i hur <i>du</i> upplever din bild?