Exportera en bild i Jpeg-format

Jag har ju redan berättat för dig att psd i regel är det bästa filformatetatt spara i när du jobbar med dina olika Photoshopprojekt, eftersom psd behåller all kvalitet och för att det stöder allting som dittdokument kan innehålla. Exempelvis allt som har med lager att göra.

Men när du har en färdig bild som du kanske vill skicka iväg till ett fotolabbeller publicera på Facebook eller liknande, då är psd inte optimaltutan då är det ofta jpeg som gäller. Därför vill jag visa dig hur du kanexportera en bild i jpeg-format.

Så istället för att gå till Spara-kommandona som jag vanligtvisanvänder när jag vill spara mitt Photoshopprojekt går jag nutill Arkiv > Exportera > Exportera som, så att jag får en inställningsruta. Då väljer jag formatet jag vill ha längst upp och i mitt fall är detalltså jpeg.

Sedan har jag en kvalitetsspak här som du ser. Den står just nu på 100 procent. Det kan ju låta självklart att jag vill alltid spara min bild med maximalkvalitet. Men faktum är att det aldrig är några problem med att gå ned en litenbit här. För den lilla, lilla kvalitetsförlusten som uppstår i teoringår inte ens att uppfatta med blotta ögat på normalt avstånd. Men man kan ändå fråga sig vad skulle vitsen vara med att minska kvaliteten. Jo, här borta ser du just nu hur stor min jpeg-fil kommer att bli. Men när jag sänker kvalitetsspaken lite får jag en mindre fil och den blir jumer lätthanterlig om jag exempelvis ska mejla den eller någonting. Och skulle jag spara en bild för webben kanske jag skulle gå ner ännu mer häreftersom webben gillar bilder som kan laddas in snabbt. Annars är 80 procentett bra riktvärde som du kan använda.

De här två kryssrutorna rekommenderar jag att du har ikryssade också. Det ökar chansen att färgerna i din bild kommer att se bra ut även på andrasskärmar och på webben och så. Okej, sedan trycker jag bara Export och så kan jag välja plats på hårddiskenoch då har jag min lilla jpeg-kopia som jag har exporteratfrån mitt huvuddokument.